Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Ακραίες εθνικιστικές και ρατσιστικές προκλήσεις παντού... UEFA πουθενά!


Το ποδόσφαιρο είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι, είτε το δεχόμαστε, είτε όχι, ανέκαθεν ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την κοινωνικοπολιτική κατάσταση που επικρατούσε παγκοσμίως. Έτσι λοιπόν δεν είναι δυνατόν να αποτελούν έκπληξη τα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός ποδοσφαιρικών γηπέδων, τις τελευταίες ημέρες στην Ευρώπη.

Του Θεοδόση Βαδιάκα

Μετά από χρόνια φωνής και αγώνα για να πείσουμε και τους πιο αδαείς, πως ο αθλητισμός και δη το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα αθώο παιχνίδι (καλώς ή κακώς), άλλα ένα κοινωνικό γεγονός με πολιτικές προεκτάσεις... έρχεται η δικαίωση, έπειτα και από τα νέα θλιβερά, αηδιαστικά και αποκρουστικά γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Πρωτοφανής και ακραίες ρατσιστικές προκλήσεις στη Βουλγαρία

Στη Σόφια μια μερίδα άμυαλων και απολίτιστων ακροδεξιών, έβγαζε εμετικές ρατσιστικές κραυγές καθ' όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης μεταξύ της Εθνικής Βουλγαρίας και της Αγγλίας.
Όλοι οι ποδοσφαιριστές των φιλοξενούμενων έδειξαν την απέχθεια και την αηδία που ένιωσαν για ό,τι συνέβαινε σε ακραίο επίπεδο.

Τελικά τα "λιοντάρια" τιμώρησαν με 6 τέρματα τους αντιπάλους τους, παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο, δείχνοντας ωστόσο εμφανής απογοήτευση και δυσαρέσκεια, για το εχθρικό κλίμα που υπήρξε στις κερκίδες, μετά το τέλος του αγώνα.

    (βίντεο με αποσπάσματα για όσα συνέβησαν)


     τουρκικό εθνικιστικό παραλήρημα

      (ο στρατιωτικός πανηγυρισμός στο ματς Τουρκία 1 vs Αλβανία 0)
 

Στη Τουρκία και στη Γαλλία την προηγούμενη εβδομάδα, οι Τούρκοι παίκτες πανηγύρισαν με προκλητικότατο στρατιωτικό χαιρετισμό την επίτευξη των τερμάτων της ομάδας τους, απέναντι σε Αλβανία και Γαλλία αντίστοιχα. Αυτή τους η κίνηση φανερώνει την στήριξη των διεθνών και ολόκληρου του τιμ των Τούρκων, στην ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ - ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ - ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ εισβολή των στρατευμάτων του Ερντογάν στη Συρία και το Κουρδιστάν.
Οι προκλήσεις συνεχίστηκαν με ακόμα πιο θρασύ τρόπο, όταν σε δηλώσεις τους άνθρωποι της Εθνικής Τουρκίας, αλλά και ο Υπουργός Αθλητισμού της γείτονος χώρας, προπαγάνδισαν εναντίον των Κούρδων Ανταρτών και αγωνιστών, του Κομμουνιστικού Κόμματος των Κούρδων (PKK) και του ένοπλου αντιστασιακού αγώνα τους. Τόνιζαν πως ο τούρκικος στρατός αμύνεται και προστατεύει την χώρα τους, διαστρεβλώνοντας σε απόλυτο βαθμό την αλήθεια. Ποια είναι αυτή; μα φυσικά πως οι Τούρκοι παράνομα, ανήθικα και χωρίς κανένα δισταγμό... σφάζουν αθώους, σκοτώνουν αντιστασιακούς και αμάχους όλων των ηλικιών στις περιοχές που μαίνονται οι μάχες με τους Κούρδους αντάρτες, ενώ πραγματικό τους στόχο έχουν θέσει την γενοκτονία και την εξάλειψη των Κούρδων, των Σύριων και των Χριστιανών της γύρω περιοχής.


     (ο πανηγυρισμός των Τούρκων διεθνών στον αγώνα Γαλλία 1 vs Τουρκία 1) 

Η UEFA σιωπά... εκκωφαντικά!


Για τις δύο προαναφερόμενες περιπτώσεις, η UEFA δεν έκανε απολύτως τίποτα! Δεν υπήρξε καμία τιμωρία, καμία απολύτως παρατήρηση και καμιά ποινή εναντίον των ακροδεξιών, εθνικιστικών και ρατσιστικών αυτών παραληρημάτων.
Έτι μια ακόμα φορά η συγκεκριμένη ομοσπονδία αποδεικνύει πόσο ανίκανη και πόσο άτολμη-δειλή είναι, όταν έχει να αντιμετωπίσει μπροστά της, σοβαρότατα ζητήματα.
Για γιορτούλες, καμιά βράβευση και γενικότερα μόνο σε ότι έχει να κάνει με το ανούσιο του "φαίνεσθαι", δείχνουν αρκετά ικανοί. Εκεί που πρέπει να επέμβουν αποφασιστικά όμως και καταπολεμήσουν με ουσιαστικό τρόπο σημαντικότατα προβλήματα, δειλιάζουν χαρακτηριστικά και αδιαφορούν προκλητικά! «Respect» μόνο για τα μάτια του κόσμου και για διαφήμιση...

Υπάρχουν όμως και αυτοί που αντιδρούν!

Σε αντίθεση με την UEFA ευτυχώς, υπάρχουν κάποιοι που αντιδρούν γρήγορα και έχουν άμεσα αντανακλαστικά!

Η Premier League αφού καταδίκασε πρώτα τα αίσχη που έλαβαν χώρα στη Βουλγαρία, δημοσιοποίησε ένα βίντεο με δηλώσεις και εικόνες ανθρώπων του ποδοσφαίρου, οι οποίοι τάσσονται ξεκάθαρα κατά του ρατσισμού σε οποιαδήποτε μορφή του και τονίζουν πως αυτού του είδους τα φαινόμενα δεν έχουν χώρο ούτε μέσα στο ποδόσφαιρο ούτε και πουθενά αλλού!

    (Μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο εδώ)


Οι... "αδύναμοι" αντιστέκονται αποφασιστικά και δυναμικά!


Όσον αφορά τα της τουρκικής εισβολής, παρότι δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση ή ανακοίνωση από τις μεγαλύτερες ομάδες και τη πλειοψηφία των ποδοσφαιρικών συλλόγων και ομοσπονδιών Παγκοσμίως... υπήρξε εν αντιθέσει μια ουσιαστικότατη, γενναία και ασυμβίβαστη ενέργεια των ανθρώπων του ιστορικού συλλόγου της St. Pauli!

Οπαδοί και διοικούντες της γερμανικής ομάδας, έπειτα από δημόσια τοποθέτηση του ποδοσφαιριστή Σαχίν υπέρ της τουρκικής εισβολής και κατά των Κούρδων Ανταρτών, τον έδιωξαν αμέσως και χωρίς δεύτερη σκέψη, από την ομάδα τους(!) αναγκάζοντας τον Τούρκο διεθνή να επαναπατριστεί για λογαριασμό της Μπασακσεχίρ - σημειωτέον: η ομάδα αυτή χαίρει της προτίμησης και της στήριξης του Ερντογάν -
Πρόκειται για μια κίνηση που πρέπει να μνημονευτεί και να γίνει παράδειγμα προς μίμηση από όλους τους συλλόγους διεθνώς και όλες τις ομοσπονδίες για αντίστοιχα περιστατικά.

Από το φως μπορεί να βγει σκοτάδι και από το σκοτάδι να υπάρξει φως

Τα παραπάνω γεγονότα, - σε συνδυασμό και με τα επεισόδια γενικής κλίμακας, τις διαδηλώσεις και το έκρυθμο κλίμα που επικρατεί στη Βαρκελώνη, μετά τις αδικαιολόγητες συλλήψεις Καταλανών αυτονομιστών βουλευτών (με αποτέλεσμα την αναβολή του ντέρμπι Μπαρτσελόνα vs Ρεάλ Μαδρίτης) - μας δείχνουν ότι τίποτα δεν είναι ποτέ όσο αθώο μπορεί να δείχνει, ούτε καν το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός. Κυρίως βέβαια εκείνο που έχει και τη μεγαλύτερη αξία, είναι το δίδαγμα που παίρνουμε μέσα από όλες αυτές τις καταστάσεις, και αυτό είναι το εξής:

«Έτσι όπως μέσα από το φως (αθλητισμός-ποδόσφαιρο) μπορεί να γεννηθεί σκοτάδι (ρατσισμός-εθνικισμός-φανατισμός), συμβαίνει και το αντιστρόφως ανάλογο! Δηλαδή μέσα στο σκοτάδι που προαναφέραμε, μπορεί να υπάρξει και να δημιουργηθεί το φως (κοινωνική και συλλογική ευαισθητοποίηση-αντίδραση-διάθεση για αγώνα κατά της αδικίας), που θα μας βάλει/δείξει τον σωστό δρόμο, τον οποίο πρέπει και οφείλουμε επιτέλους να ακολουθήσουμε!»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου