Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Ο Τζόκερ διαταράσσει την... «τάξη και ασφάλεια» της ΝΔ


Η ταινία "Τζόκερ" σπάει (εκτός από τα ταμεία παγκοσμίως) το συστημικό κατεστημένο! Είναι ένα μοναδικά πρωτότυπο και ανεπανάληπτο εγχείρημα, το οποίο δεν συμβιβάζεται με την συνήθης χολιγουντιανή υπερβολή και τα ειδικά εφέ, όπου σκοπό έχουν την παρουσίαση μιας "διασκεδαστικής" μεν, αλλά καθόλα ανούσιας νοηματικά ταινίας, δε. 


Του Θεοδοση Βαδιάκα

Αντιθέτως μάλιστα, πρόκειται για ένα αριστούργημα που τονίζει τα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα και τις ταξικές αδικίες, ενώ παράλληλα τολμά να εντρυφήσει στα μύχια των Ψυχικών νοσημάτων. Παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο δυο φαινόμενα που αφορούν την κοινωνία μας και που δυστυχώς μεγάλη πλειοψηφία της, δεν δίνει την αξία και το ενδιαφέρον που θα άρμοζε σε αυτά.

- Ο Τζόκερ ξυπνάει συνειδήσεις και αυτό δεν τους αρέσει

Είναι μια ταινία που δε θέλει κοιμισμένο το κοινό, όπως οι περισσότερες αυτού του είδους. Είναι ένα εγχείρημα τολμηρό και ξεχωριστό, που ξυπνάει συνειδήσεις, εγείρει τον προβληματισμό και κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται! Αυτά βεβαίως είναι γνωρίσματα που όλοι όσοι εκπροσώπησαν (ή εκπροσωπούν ακόμα) τη συντηρητική δεξιά και την ακροδεξιά, ποτέ τους δεν τα δέχθηκαν. Ήθελαν πάντα τον λαό κοιμισμένο, χασισομένο όπως είχε πει και ο Πάνος Τζαβέλας («στης χούντας το αλισβερίσι λεύτερο ήταν το χασίσι, ποτέ ο λαός να μην ξυπνήσει»), χωρίς αντίδραση και διάθεση για αγώνα και αντίσταση.

Το ίδιο γίνεται και τη σήμερον ημέρα λοιπόν. Οι κυβερνώντες και οι μπάτσοι τους, δεν θέλουν τα παιδιά να παρακολουθήσουν μια ταινία που θα τα ξυπνήσει και θα τα βγάλει από τον λήθαργο της ατολμίας και της ιδεολογικής-ταξικής αδιαφορίας. Συν τοις άλλοις εξάλλου, οτιδήποτε δεν αρέσει στην δεξιά-ακροδεξιά, αυτό καταστέλλεται ή φυλακίζεται. Τούτη ήταν ανέκαθεν η πολιτική αυτών των μορφωμάτων.

- Το μαύρο παρελθόν, επέστρεψε ντυμένο με τον μανδύα της φαιδρής "ανάπτυξης" 

Με το "ντου" των μπάτσων στους κινηματογράφους και τις συλλήψεις ανήλικων παιδιών (όπως επίσης και των γονιών τους μαζί), η χώρα γύρισε ξανά στα μαύρα χρόνια της λογοκρισίας, της απαγόρευσης ελευθερίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Από την δεκαετία του 60' είχε να συμβεί κάτι παρόμοιο...

Οι χαφιέδες της χούντας υπάρχουν και σήμερα. Όπως κατέδιδαν τότε, έτσι καταδίδουν και τώρα.  Ρουφιανεύουν ακόμα και απέναντι σε μικρά παιδιά, τα οποία δέχονται έντρομα να τα συλλαμβάνουν βίαια μπροστά στους γονείς τους, ένοπλοι μπάτσοι, με τη "δικαιολογία" πως αυτά έκαναν κάτι παράνομο... (για το ηθικό του πράγματος βέβαια, ούτε λόγος). Όλα όσα βίωσαν οι θεατές της ταινίας από τις δυνάμεις καταστολής. είναι δυστυχώς πολύ πιθανό να δημιουργήσουν ψυχοτραυματικό σοκ στα παιδάκια και τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους.

- Η κοινωνία πρέπει επιτέλους να απαντήσει όπως αρμόζει σε τέτοιες καταστάσεις

Η κοινωνία μας θα πρέπει άμεσα να αντιδράσει, όπως οφείλει στον εαυτό της και τα δημοκρατικά ιδεώδη, και να δείξει σωστά αντανακλαστικά, απέναντι σε μια ακόμα φασιστική, χουντική και αντιδημοκρατική ενέργεια της (Ν)έας (Δ)ικτατορίας.

Σε προηγούμενο άρθρο μου (διαβάστε εδώ: https://wwsportsgr.blogspot.com/2019/10/dc.html )
είχα γράψει για την ταινία Τζόκερ και τα κοινωνικοπολιτικά μηνύματα που μεταδίδει. Αν το διαβάσετε ή το έχετε ήδη διαβάσει, μπορείτε να καταλάβετε γιατί εάν ήταν δυνατό βάσει... νόμων, η ΝΔ θα απαγόρευε ολοκληρωτικά ακόμα και την ίδια την προβολή αυτής της ταινίας, στους ελληνικούς κινηματογράφους. Γιατί πολύ απλά, αυτά που διαπραγματεύεται το "Τζόκερ", τίθενται εναντίον του σάπιου συστήματος και της ολιγαρχικής πλουτοκρατίας τους! 

- Ένα αριστούργημα που πρέπει ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ οπωσδήποτε να δούνε!

Όσοι δεν έχετε πάει να δείτε την ταινία, κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και παρακολουθείστε την! Μόνο κέρδος θα έχετε, ψυχολογικό, ψυχικό, συνειδησιακό, ιδεολογικό και φυσικά... ανθρώπινο! 


Υ.Γ: Όσοι πιο πολλοί δούμε την ταινία, τόσο περισσότερο καλό θα μπορέσει να γίνει! Όλοι μαζί να οδηγήσουμε τον Τζόκερ στην κορυφή! Ας ξεπεράσουμε και τον «Παπακαλιάτη», για να τους μπούμε έτι πιότερο στο... μάτι!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου