Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Ο Τζόκερ δίνει στην DC αυτό που της αξίζει!


Η νέα ταινία του “Τζόκερ” εκτός της εξέχουσας και ανατριχιαστικά καθηλωτικής ερμηνείας του Χόακιν Φοίνιξ, ως περιεχόμενο ιστορίας και πλοκής, δεν έχει καμία σχέση με σούπερ ήρωες και υπερβολικές ανούσιες φανφάρες, τις οποίες έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια από το Χόλιγουντ.

Του Θεοδόση Βαδιάκα

Η DC πραγματοποιεί επιστροφή στις ρίζες της

Αντιθέτως μάλιστα,
το μπάτζετ της ταινίας είναι πολύ χαμηλό και ταυτόχρονα παρατηρείται χαρακτηριστικότατη επιστροφή στις ημέρες της παλαιάς “σκοτεινής” και “διεγερτικής” DC, στο στυλ των ταινιών του Κρίστοφερ Νόλαν δηλαδή!
Ίσως πρόκειται για την καλύτερη ταινία που η εμπλοκή της λαμβάνει χώρα σε Super Hero Universe, παρότι ομολογουμένως ο χαρακτήρας του Τζόκερ είναι ο απόλυτος Antihero και έχει χαρακτηριστεί ως ο κορυφαίος Villain όλων των εποχών.

Μουσική
και ερμηνεία για Όσκαρ!

Η μουσική
που χρησιμοποιείται είναι μαεστρικά... εξαίσια, ανατριχιαστική, μυστηριώδης και με έναν σκοτεινό τρόπο επική, βγαλμένη από μία άλλη εποχή. Μάλιστα, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη τζαζ! Όλα αυτά αξίζουν σίγουρα ένα Όσκαρ, όπως επίσης αναμφισβήτητα(!) δικαιούται και αξίζει με το παραπάνω και
ο Χόακιν Φοίνιξ, για την συγκλονιστικά μοναδική και σαγηνευτικά καθηλωτική ερμηνεία του, ως Άρθουρ και Τζόκερ!



Ανεπανάληπτα τολμηρό εγχείρημα

Η ταινία προκαλεί ανατριχίλες! Καταφέρνει να περνάει ορθά πολιτικά μηνύματα κοινωνικού και ταξικού χαρακτήρα, με έναν ασυνήθιστο και διαφορετικό τρόπο, χωρίς να συμβιβάζεται με την Χολιγουντιανή υπερβολή.

Κοινωνικοπολιτικά μηνύματα για την σκληρή πραγματικότητα


Μπορεί να φαίνεται “ωμή” -
ο τρόπος που μεταφέρονται τα γεγονότα δεν είναι αυτός που έχει συνηθίσει ο θεατής της Marvel και της DC - η αφήγηση μιας ιστορίας υπερηρώων και υπερκακών με τόσο σκληρό ύφος, όμως η αλήθεια είναι πως έπρεπε να γυριστεί έτσι ακριβώς η συγκεκριμένη ταινία. Επιβάλλονταν μάλιστα να γίνει αυτό, προκειμένω να δημιουργηθεί ένα αληθινό αριστούργημα που έχει νόημα και ουσία, ώστε να αποφύγουμε να δούμε άλλη μια πρόσχαρη περιπετειούλα.

Η αλληγορία του Τζόκερ ως σύμβολο της αντίστασης των αδυνάτων


Χρησιμοποιώντας
έναν εμβληματικό χαρακτήρα των κόμικ λοιπόν, ο δημιουργός της ταινίας θέλει να καταδείξει αρχικά ένα ολότελα σάπιο και σαθρό σύστημα, που προσφέρει προνόμια μόνο στους λίγους/πλούσιους και αδιαφορεί πλήρως για τους πολλούς/φτωχούς. Παράλληλα, στοχεύει να δείξει την εξαναγκαστική μεταμόρφωση ενός ανθρώπου εν ονόματι Άρθουρ, ο οποίος είναι καλοκάγαθος, ειρηνικός και φιλήσυχος πολίτης, αλλά εν τέλει οδηγείται στην τρέλα και μετατρέπεται σε... Τζόκερ! Τον αναγκάζουν δηλαδή έμμεσα να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να αμυνθεί με οποιονδήποτε τρόπο, απέναντι σε κάθε μορφή κοινωνικής αδικίας. Συγχρόνως βέβαια με τον Άρθουρ, ακολουθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις από όλους τους υπόλοιπους... "απόβλητους", οι οποίοι έχουν “καταδικαστεί” να βρίσκονται στο χαμηλότερο κοινωνικό και ταξικό υπόβαθρο της πλουτοκρατικής κοινωνίας.

Οι χαοτικές συνέπειες της κοινωνικής αδιαφορίας και απαξίωσης

Ο σκηνοθέτης μέσω αυτής της τολμηρής και
ολότελα αντικομφορμιστικής ταινίας, χρησιμοποιεί την διαταραγμένη προσωπικότητα του πρωταγωνιστή, για να τονίσει και να υποδείξει ποιες μπορεί να είναι οι χαοτικές συνέπειες ,όταν υπάρχει ακραία αδικία σε βάρος ανθρώπων που ζούνε σε συνθήκες εξαθλίωσης. Όταν παραχωρείται το δικαίωμα της Υγείας, της Παιδείας και της αξιοπρεπούς εργασίας μόνο στους πολλά έχοντες και τους λίγους και “εκλεκτούς” πλούσιους, τότε μπορεί να υπάρξει μια ενστικτώδης άγρια αντίδραση από ένα κομμάτι της κοινωνίας. Η αφόρητη καταπίεση και ο καθημερινός χλευασμός με την απαξίωση που προέρχεται από την “υψηλή” προνομιούχα τάξη, επιφέρουν το τρομαχτικό αποτέλεσμα μιας “ανάπηρης” κοινωνίας.


Συσχετισμοί και με τη σήμερον ημέρα

Βλέπουμε συγκεκριμένα
πως παρότι ο Άρθουρ έχει πάρα πολλά ψυχικά νοσήματα λόγω χρόνιας κακοποίησης, η μοναδική βοήθεια που έχει για να μην καταρρεύσει ολοκληρωτικά με όλα αυτά που περνάει στη “ζούγκλα” της Γκόθαμ Σίτι, είναι μια δημόσια υπηρεσία που παρέχει ψυχολογική υποστήριξη. Καθώς λοιπόν του κόβουν ξαφνικά και απροειδοποίητα, ακόμα και την τελευταία παροχή ελπίδας και βοήθειας, ο πρωταγωνιστής αναγκάζεται να ψάξει και να βρει οπουδήποτε αλλού κάποιον τρόπο διαφυγής. Ένα ακόμα μήνυμα που παίρνουμε εδώ, είναι πως τη σήμερον ημέρα δεν δίνει κανένας την βαρύνουσα σημασία που απαιτείται στον τομέα της Ψυχολογίας και της Ψυχοθεραπείας. Αυτό το θλιβερό γεγονός βοηθάει δυστυχώς στην αύξηση του αριθμού των θυμάτων της γενικότερης κρίσης που έχει ξεσπάσει, διότι δεν υπάρχει κάποιο στήριγμα στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, ειδικά όταν αυτό είναι απαραίτητο!

Κεφαλαιώδους σημασίας η κατανόηση του αληθινού νοήματος της ταινίας

Είναι αναγκαίο να γίνει από τον θεατή πλήρης η κατανόηση του αληθινού νοήματος της ταινίας και των μηνυμάτων που αυτή μεταδίδει, με έναν αναπάντεχο και σοκαριστικό τρόπο. Εάν αυτό δε συμβεί, τότε υπάρχει κίνδυνος το συγκλονιστικό αυτό έργο του Τόντ Φίλιπς, να καταστεί προϊόν παρερμηνείας και επικριτικών παρεξηγήσεων. Εμείς, όχι απλά προτείνουμε την παρακολούθηση της εν λόγω αριστουργηματικής ταινίας, αλλά θεωρούμε απαραίτητο να τη δει όσο περισσότερος κόσμος γίνεται, ώστε τα ουσιώδη μηνύματα της να βρουν πρόσφορο έδαφος. Τέτοιου είδους κινηματογραφικά έργα, είναι τρόπον τινά αναγκαία στις δύσκολες περιόδους που διανύουμε, διότι εγείρουν τον προβληματισμό και μας βυθίζουν στα μύχια των σκέψεων μας.

«Δεν ακούτε, έτσι δεν είναι; απλώς κάνετε τις ίδιες ερωτήσεις κάθε εβδομάδα. Πως πάει η δουλειά; υπάρχουν αρνητικές σκέψεις; το μόνο που υπάρχει, είναι αρνητικές σκέψεις… »»  - Τζόκερ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου