Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Οι 5 καλύτερες μεταγραφές στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης!

Του Θεοδόση Βαδιάκα

 Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει την ευλογία να διαθέτει σχεδόν πάντα στο ρόστερ της, μερικούς εκ των πιο διάσημων ποδοσφαιριστών όλων των εποχών, καθ' όλη τη διάρκεια της λαμπρής ιστορίας της.

Η αλήθεια όμως είναι, πως πολλοί από αυτούς δεν “βγήκαν” από τις ακαδημίες της “Βασίλισσας”, αλλά αγοράστηκαν από άλλες ομάδες.

Σε αυτό το αφιέρωμα - με αφορμή και το καλοκαιρινό μεταγραφικό ντεμαράζ που ετοιμάζονται να εξαπολύσουν οι Galacticos - αναφέρουμε τις 5 καλύτερες μεταγραφές στην ιστορία του Συλλόγου της Μαδρίτης και τονίζουμε το <<ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ>> (αφορά την επίδοση που είχαν, την ιστορία που έγραψαν και την παρακαταθήκη που άφησαν αυτοί οι ποδοσφαιριστές), διότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για τις ακριβότερες...
1- Alfredo Di Stefano | από την Millonarios | κόστισε €24,000 | το 1953
Εάν υπάρχει ένας παίκτης που εχει αλλάξει την ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης περισσότερο από κάθε άλλον, αυτός είναι ο Αλφρέντο Ντι Στέφανο.
Πριν την άφιξη του το 1953, οι “Los Blancos” είχαν κερδίσει μόνο δύο τίτλους Πρωταθλημάτων.
Από εκεί και έπειτα όμως ήταν που ξεκίνησαν όλα, ώστε η κυριαρχία της “Βασίλισσας” να εδραιωθεί τόσο στην Ισπανία, όσο και στην Ευρώπη, κερδίζοντας 8 συνεχόμενα Πρωταθλήματα και 5 Ευρωπαϊκά τρόπαια!
Η μεταγραφή του Ντι Στέφανο υποκίνησε μια ακόμα μάχη με την Μπαρτσελόνα, εκείνη τη φορά για το ποιος σύλλογος θα χαίρεται τις υπηρεσίες του Αργεντινού. Πέτυχε πάνω από 300 γκολ με τη φανέλα της Ρεάλ και ήταν ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την "Βασίλισσα", μέχρι να τον ξεπεράσουν αργότερα, ο Ραούλ και ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ωστόσο ο εικονικός και ιστορικός ηγέτης των Μαδριλένων, θεωρείται ακόμα και σήμερα από πολλούς, ως ο καλύτερος παίκτης που αγωνίστηκε ποτέ με τη φανέλα των Μερένχες!

(βίντεο αφιέρωμα στον Ντι Στέφανο)


 2- Ferenc Puskas | από την Honved | ως ελεύθερος | το 1958

Ο Φέρενς Πούσκας έφυγε από την Ουγγαρία το 1956 και δεν ήταν δυνατό να υπογράψει σε κανένα Ευρωπαϊκό κλάμπ. Μετά την τιμωρία που του επιβλήθηκε για δύο χρόνια (από την FIFA και την Ουγγρική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία), εμποδίστηκαν οι προσπάθειες απόκτησης του Μαγιάρου, από  την Μίλαν και την Γιουβέντους, που αμφότερες ήθελαν διακαώς να τον εντάξουν στο δυναμικό τους.

Με τη λήξη της άδικης τιμωρίας του όμως, παρά τα ερωτηματικά σχετικά με το βάρος και την  σωματική του κατάσταση, ο "Στρατηγός" υπέγραψε συμβόλαιο με την Ρεάλ Μαδρίτης το 1958, αν και βρισκόταν ήδη σε ηλικία 31 ετών. Στο Σαντιάγο Μπερναμπέου σιγούρεψε και σταθεροποίησε το όνομα του, ως ένας από τους Θρύλους του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Κατάφερε να κερδίσει πέντε Πρωταθλήματα Ισπανίας και τρία Ευρωπαϊκά κύπελλα, σκοράροντας συνολικά τον εκπληκτικό αριθμό των 242 τερμάτων στην οκταετή καριέρα του με τη φανέλα της "Βασίλισσας".

Ο Πούσκας συστήθηκε στο ελληνικό κοινό ως προπονητής και έχει μείνει για πάντα χαραγμένος στη μνήμη όλων, καθώς ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε το 1971 τον Παναθηναϊκό, στην μεγαλύτερη επιτυχία που είχε ποτέ Ελληνική ομάδα στην Ευρώπη! Αναφερόμαστε φυσικά στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, εκεί όπου το "Τριφύλλι" ηττήθηκε με 2-0, από τον Άγιαξ του Ρίνους Μίχελς.

(βίντεο αφιέρωμα στον Φέρενς Πούσκας)



3-
Hugo Sanchez | από την Atletico | κόστισε €1.2m | το 1985

Ο Hugo Sanchez έκανε τα πρώτα βήματα της καριέρας του στην Ισπανία, παίζοντας για την Ατλέτικο Μαδρίτης. Έπειτα όμως από 4 χρόνια στο Βιθέντε Καλντερόν, πήρε την απόφαση να πραγματοποιήσει την αμφιλεγόμενη κίνηση και να φύγει από τους Ροχιμπλάνκος, για να υπογράψει με τους "Los Blancos" το 1985!
Ο Μεξικανός επιθετικός τερμάτισε για 5 χρονιές ως ο πρώτος σκόρερ του Ισπανικού Πρωταθλήματος (οι 4 από αυτές με την Ρεάλ) και αποτέλεσε μέλος της ομάδας των Μερένχες που κέρδισε 5 διαδοχικούς τίτλους, από το 1985 έως και το 1990. Βοήθησε παράλληλα την "Βασίλισσα" να κατακτήσει το κύπελλο UEFA το 1986, πετυχαίνοντας πάνω από 200 γκολ και θεωρείται έως και σήμερα, ένας από τους μεγαλύτερους striker όλων των εποχών!

(βίντεο συνέντευξη με τον Ούγκο Σάντσεζ)


 4- Fernando Hierro | από τη Valladolid | κόστισε €1.2m | το 1989

Ο Fernando Hierro λέγεται ότι δεν ήταν αρκετά καλός, όταν ήταν νεαρός και έπαιζε στη Μάλαγα. Γι' αυτό και όταν βρήκε την ευκαιρία, έφυγε από την ομάδα της Ανδαλουσίας και μεταπήδησε στη Βαγιαδολίδ, κάνοντας αυτό που τον παρότρυνε ο αδερφός του και μη κοιτώντας πίσω ξανά. Υπέγραψε συμβόλαιο με τη Ρεάλ Μαδρίτης το 1989 για το ποσό του 1,2 εκατομμυρίου ευρώ και από τότε έγινε ο ηγέτης - "βράχος" για την άμυνα της "Βασίλισσας", η οποία μέχρι τότε, παρουσίαζε πολύ και πολλά μεγάλα προβλήματα που της στοίχιζαν βαριά σε όλα τα σημαντικά ματς. Το ίδιο ίσχυε βέβαια και για την Εθνική Ισπανίας, ενώ ταυτόχρονα ο Ανδαλουσιανός αμυντικός είχε την αξιοπερίεργη και πραγματικά αξιοσημείωτη ικανότητα (για τη θέση που αγωνιζόταν), να πετυχαίνει πάρα πολλά γκολ. Συγκεκριμένα, σκόραρε 127(!) φορές κατά τη διάρκεια της παραμονής του, στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου.
Με τους "Los Blancos" ως ποδοσφαιριστής, κατέκτησε 5 Πρωταθλήματα Ισπανίας, 3 Champions League και τελείωσε την καριέρα του περήφανος και έχοντας αγαπηθεί από "εχθρούς" και φίλους, τόσο εντός, όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων. Το 2014 επέστρεψε στη Μαδρίτη ως βοηθός προπονητή στη δεύτερη θητεία του Carlo Ancelotti, τη σεζόν 2014-15.

(βίντεο με τις καλύτερες στιγμές του Φερνάντο Ιέρο)



5- Roberto Carlos | από την Inter | κόστισε €3m | το 1996

O Roberto Carlos μετακόμισε από την Βραζιλιάνικη Palmeiras αρχικά στην Ίντερ. Στο Σαν Σίρο όμως δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος, με το γεγονός πως δεν έπαιζε στη θέση που θα ήθελε. Έτσι αποφάσισε να φύγει μετά από μια και μόνο χρονιά στην Ιταλία.
Η Ρεάλ Μαδρίτης άδραξε την ευκαιρία και έκανε δικό της τον Βραζιλιάνο, μετατρέποντας τον στο απόλυτο αριστερό μπακ, που κοσμούσε με τις εμφανίσεις και την παρουσία του όλα τα γήπεδα Παγκοσμίως. Για πάνω από μια δεκαετία ολόκληρη, ο Ρομπέρτο Κάρλος έκανε δική του τη θέση, όντας βασικός και αναντικατάστατος κάθε χρόνο, στην αρχική ενδεκάδα της "Βασίλισσας". Με την φανέλα των Μερένχες κατέκτησε 4 Πρωταθλήματα Ισπανίας, 3 Τσάμπιονς Λιγκ και 2 Διηπειρωτικά κύπελλα.
Έχει μείνει στην ιστορία του ποδοσφαίρου επίσης και ως το πιο δυνατό και ταυτόχρονα τεχνικό αριστερό πόδι, όλων των εποχών!

(βίντεο αφιέρωμα στον Ρομπέρτο Κάρλος)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου