Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Το όνειρο συνεχίζεται! Στην κορυφή ξανά η Λίβερπουλ!

                                                                                                          πηγή εικόνας: www.liverpoolfc.com
Του Θεοδόση Βαδιάκα


 Τρέλα, πάθος για τη νίκη, αστείρευτη θέληση για το Πρωτάθλημα και τα μαγικά του "Φαραώ", έδωσαν τη νίκη με 2-0 στη Λίβερπουλ - απέναντι στη Τσέλσι - με την οποία η ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ παραμένει στη κορυφή της Premier League, 4 αγωνιστικές πριν τη "στέψη" του Πρωταθλητή!

Συγκινητικές στιγμές πριν τη σέντρα


 Πριν από την έναρξη του μεγάλου αυτού παιχνιδιού, υπήρξαν στιγμές έντονης συναισθηματικής φόρτισης. Βαθιά συγκίνηση και σεβασμός για την θλιβερή επέτειο των 30 χρόνων από τη μεγάλη τραγωδία-αδικία του Χίλσμπορο. Αξίζει να σημειωθεί πως φυσικά τόσο οι φίλοι της Λίβερπουλ, όσο και της Τσέλσι, τήρησαν ευλαβικά ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των θυμάτων και απαίτησαν όλοι μαζί, <<JUSTICE For The 96>>.

Παθιασμένο ξεκίνημα και καυτό Άνφιλντ!

 Αμέσως μετά ο κόσμος ξέσπασε και από νωρίς φρόντισε να δείξει πως θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές, ενός πολύ μεγάλου και κρίσιμου παιχνιδιού! Από τη μία το KOP και το Άνφιλντ που απαιτούσε με τον τρόπο του, νίκη για το πολυπόθητο Πρωτάθλημα, από την άλλη οι οπαδοί των φιλοξενούμενων που θέλησαν να "πικάρουν" τους φίλους της Λίβερπουλ για ότι είχε συμβεί με το γλίστρημα του Στίβεν Τζέραρντ, την τελευταία φορά που οι δυο ομάδες ήρθαν αντιμέτωπες στο ίδιο γήπεδο και οι Reds πήγαιναν για το Πρωτάθλημα.

Πως κύλισε το πρώτο ημίχρονο

 Με το ξεκίνημα του αγώνα, φάνηκαν οι λίγο-πολύ γνωστές προθέσεις και τα "θέλω" των δύο ομάδων, εντός αγωνιστικού χώρου. Η Λίβερπουλ είχε περισσότερη πρωτοβουλία των κινήσεων και έψαχνε το γκολ, χωρίς όμως να είναι απρόσεκτη και να αφήνει κενά στα μετόπισθεν. Η Τσέλσι από την άλλη περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο και αρκέστηκε στο γεγονός πως δεν διέτρεξε κάποιο σοβαρό κίνδυνο η εστία της, καθώς έπαιζε με 10 παίκτες πίσω από το κέντρο και αμυνόταν μαζικά. Οι γηπεδούχοι δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν κλασικές ευκαιρίες για γκολ, καθότι δεν μπορούσαν να διασπάσουν την συμπαγή άμυνα των αντιπάλων τους. Το παιχνίδι ήταν απόλυτα ισορροπημένο και για τις δύο ομάδες, καθώς δεν υπήρχε η διάθεση να ρισκάρει κάποια από νωρίς στο παιχνίδι. Έπαιζαν προσεκτικά και γι' αυτό το πρώτο ημίχρονο είχε  όλες κι όλες 3 φάσεις.
-Στο 5ο λεπτό όταν ο Μάνε έβγαλε από την αριστερή πλευρά του γηπέδου μια ευθύβολη μπαλιά προς τον Σάλαχ και ο Αιγύπτιος έπιασε το σουτ στη κίνηση, αλλά μπλόκαρε σταθερά ο Κεπά.
-Στο 19' όταν έπειτα από όμορφη ατομική ενέργεια ο Αζάρ παίδεψε τον Βαν Ντάικ, όμως το σουτ που επιχείρησε ήταν χλιαρό και μπλόκαρε εύκολα ο Άλισον.
Ενώ υπήρχε και μια καλή ευκαιρία λίγα λεπτά αργότερα, με τον Σάλαχ να κερδίζει στον αέρα τους ψηλότερους αντιπάλους του και να στρώνει ωραία πάσα στον Χέντερσον, ο οποίος σούταρε δύνατα, η μπάλα είχε κατεύθυνση προς την εστία, αλλά τελευταία στιγμή κόντραρε στον Αθπιλικουέτα και βγήκε κόρνερ.
Η κατοχή μπάλας στο πρώτο ημίχρονο ήταν 64-36 υπέρ της Λίβερπουλ.

Οι δυο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια και οι άνθρωποι των πάγκων έδειχναν ως εκείνο το σημείο, αρκετά καθησυχασμένοι.

Ξεκίνημα με δύο απανωτά γκολ στο δεύτερο ημίχρονο!

 Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον απόλυτο αιφνιδιασμό από πλευράς Λίβερπουλ, η οποία πήρε προβάδισμα 2 τερμάτων, μέσα σε μόλις δύο λεπτά! Στο 51' ο Σάλαχ έσπασε πολύ όμορφα τη μπάλα στον Χέντερσον, εκείνος την έσκαψε μαεστρικά μέσα από τη μικρή περιοχή προς τον Μάνε και ο Σενεγαλέζος κάρφωσε με δυνατή κεφαλιά τη μπάλα στα δίχτυα, ανοίγοντας το σκορ για την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ! Πριν καν προλάβουν να συνέλθουν οι "μπλε", οι "κόκκινοι" πέτυχαν και δεύτερο γκολ και μάλιστα ένα γκολ... ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΟΙΗΜΑ! Γιατί στο 53' της αναμέτρησης, ο "Φαραώ" της Λίβερπουλ πήρε τη μπάλα από τη δεξιά πτέρυγα, πλησίασε την μεγάλη περιοχή του Κεπά και από εκεί εξαπέλυσε ένα... ποιητικό σουτ-κεραυνό που κατέληξε να "γράψει" πανέμορφα στο δεξί παραθυράκι της εστίας! 2-0 και "Allez Allez Allez", με ολόκληρο το Άνφιλντ να είναι στο πόδι και να σείεται από τους ξέφρενους πανηγυρισμούς του κόσμου!

Η Τσέλσι "ξύπνησε" 15 λεπτά αργότερα και με τον Αζάρ (που ήταν ο μόνος διασωθέν στο β' ημίχρονο για την ομάδα του Σάρι), έχασε τεράστια ευκαιρία να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Ο Βέλγος επιθετικός ξεγλίστρησε από τους αμυντικούς της Λίβερπουλ έπειτα από εξαιρετική μακρινή μπαλιά του David Luiz, βρέθηκε μόνος απέναντι με τον Άλισον, αλλά έστειλε τη μπάλα στο δεξί κάθετο δοκάρι. Δύο λεπτά αργότερα ξανά ο Αζάρ βρίσκει τρόπο να ξεφύγει από το μαρκάριμα των αντιπάλων του, "έπιασε" το σουτ μέσα από τη μικρή περιοχή, όμως ο Άλισον έπεσε σωστά στη γωνία του και απέκρουσε τη μπάλα. Η άμυνα των γηπεδούχων σε εκείνο το σημείο είχε χαλαρώσει επικίνδυνα και αυτό ώθησε την Τσέλσι να αυξήσει την πίεση της. Στο 65' ο Σάλαχ προσπάθησε να πετύχει ένα δεύτερο τέρμα με παρόμοιο τρόπο, αλλά αυτή τη φορά δεν ήταν το ίδιο καλό. Στο 71ο λεπτό ο Αλεξάντρ Άρνολντ "ζάλισε" τον αντίπαλο δεξιό οπισθοφύλακα, μπήκε στη περιοχή και σούταρε, όμως ο Κεπά μπλόκαρε εύκολα τη μπάλα.

Στο 76' ήρθε η ώρα της αλλαγής του Χέντερσον και της αποθέωσης του από τους φίλους της Λίβερπουλ. Το περιβραχιόνιο πέρασε στον Μίλνερ που τον αντικατέστησε.

Φαντάσματα του παρελθόντος...

83ο λεπτό και το Άνφιλντ... πάγωσε ολόκληρο για ένα λεπτό, αφού όλοι είδαν τον Ρόμπερτσον να γλιστράει χωρίς να δέχεται καμία πίεση και να χάνει τη μπάλα λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή που αμυνόταν η ομάδα του. Εύλογα το μυαλό όλων γύρισε πίσω στο χρόνο και ξέθαψε δυσάρεστες, άσχημες και λυπηρές αναμνήσεις. Ήταν πριν από δύο χρόνια σχεδόν και συγκεκριμένα στις 27 Απριλίου του 2014, όταν ο εμβληματικός αρχηγός της Λίβερπουλ, Στίβεν Τζέραρντ... γλίστρησε σε μια ανύποπτη φάση στο πρώτο ημίχρονο και ενώ το σκορ βρισκόταν στο 0-0, ο Ντε Μπα εκμεταλλεύτηκε το δώρο του Άγγλου πρώην διεθνή και σκόραρε κόντρα στη ροή του αγώνα, προκαλώντας καίριο ψυχολογικό χτύπημα στην ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς, κάτι που τελικά έφερε την ήττα με 0-2 και στη συνέχεια την απώλεια του τότε Πρωταθλήματος.
Ευτυχώς για τους reds, φέτος δεν συνέβη τίποτα παρόμοιο και το... νέο γλίστρημα δεν επέφερε καμία απολύτως αρνητική συνέπεια.

Τελευταία λεπτά στο ματς και αποθέωση!

 Η Λίβερπουλ ήθελε τη νίκη απεγνωσμένα, έδειχνε τεράστια θέληση στον αγωνιστικό χώρο και υπήρχαν χαρακτηριστικές φάσεις όπως αυτή στο 87ο λεπτό του παιχνιδιού, όπου ο Μάνε και ενώ το σκορ είναι στο 2-, κυνηγάει μια χαμένη μπαλιά, προλαβαίνει τον αντίπαλο τερματοφύλακα, του παίρνει τη μπάλα και τον περνάει, αλλά χάνει το κοντρόλ. Τη συγκεκριμένη φάση την αναφέρω διότι δείχνει με τι ζήλο και αυτοθυσία έπαιζαν οι ποδοσφαιριστές του Γιούργκεν Κλοπ, ακόμα και όταν είχαν διαφορά ασφαλείας δύο τερμάτων και μάλιστα στα τελευταία λεπτά του αγώνα! Δύο λεπτά αργοτερα συνέβη η τελευταία αξιόλογη φάση στο ματς, ο Μάνε πέρασε εύκολα δύο αντίπαλους αμυντικούς, σόυταρε δυνατά, αλλά ο Κεπά απέκρουσε με υπερένταση!

Καθυστερήσεις του παιχνιδιού και ολόκληρο το Άνφιλντ σηκώνεται όρθιο για να αποθεώσει με ένα καθολικό standing ovation τον MVP του αγώνα, Μοχάμεντ Σάλαχ. Ο Αιγύπτιος ανταποδίδει το χειροκρότημα, ο Σακίρι περνάει στη θέση του και όλοι περιμένουν να περάσουν τα τελευταία διαδικαστικά δευτερόλεπτα, για να σφυρίξει ο διαιτητής τη λήξη του παιχνιδιού!

Τέλος αγώνα με πανηγύρια και ξέσπασμα!

 Δικαιότατη επικράτηση της Λίβερπουλ και σκαρφάλωμα ξανά στη κορυφή της Premier League! Οι "κόκκινοι" έδειξαν ότι ήθελαν πολύ περισσότερο να κερδίσουν, σε σχέση με τους "μπλε" και αυτό αποτυπώθηκε ορθά τόσο με την εικόνα των ομάδων μέσα στο γήπεδο, όσο και στο τελικό αποτέλεσμα φυσικά. Μετά τη λήξη της αναμέτρησης ο Κλοπ ξέσπασε ρίχνοντας γροθιές στον αέρα και αμέσως μετά άρχισε να μοιράζει σε όλους συγχαρητήρια. Χειροκροτήματα, χαμόγελα, και μπόλικη τρέλα από τον προπονητή της Λίβερπουλ και τους παίκτες του. Το KOP παραληρούσε και φώναζε τον Κλοπ! ο Γερμανός τεχνικός φυσικά τους έκανε τη χάρη (άλλο που δεν θέλει βέβαια) και παίρνοντας φόρα, έριξε άλλες τρεις πολύ δυνατές γροθιές στον αέρα, αυτή τη φορά για να πανηγυρίσει μαζί με τους πιο οργανωμένους-φανατικούς οπαδούς των reds.

Από την άλλη απογοήτευση και προβληματισμός για μια ακόμα κακή εμφάνιση της Τσέλσι φέτος, η οποία όμως αναγνώρισε ιπποτικά την ανωτερότητα και τη δίκαιη επικράτηση της αντιπάλου της.

Η επόμενη μέρα των δύο ομάδων

 Η Λίβερπουλ φέτος έχει αυτοσκοπό την κατάκτηση του Πρωταθλήματος και αυτό δεν είναι κανένα μυστικό. Εκτός από τη Premier League όμως, υπάρχει και η υποχρέωση του Τσάμπιονς Λιγκ που δεν είναι ελαχίστου σημασίας! Ειδικά όταν μάλιστα, η Λίβερπουλ έχει ξεπεράσει ήδη το εμπόδιο της Πόρτο εύκολα και ξεκούραστα (δεν ανατρέπται το 2-0 του Άνφιλντ, παρά μόνο με "αυτοκτονία" ή εθελούσια αποχώρηση της Λίβερπουλ από τη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση).
Επόμενος αγώνας λοιπόν για την αρμάδα του Γιούργκεν Κλοπ, είναι στις 17 Απριλίου, για τον επαναληπτικό με τη Πόρτο στη Πορτογαλία. Και Κυριακή στις 21 του μηνός, η Λίβερπουλ φιλοξενείται από τη Κάρντιφ Σίτι για τη Premier League, σε ένα ματς με στόχο μόνο τη νίκη που θα συνεχίσει να την κρατάει στη πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Η Τσέλσι από την άλλη έχει δύο εύκολα ματς στην έδρα της, όπου έχει να αντιμετωπίσει στις 18/4 τη Σλάβια Πράγας για τη ρεβάνς του Europa League (0-1 κέρδισαν οι Λονδρέζοι στον πρώτο αγώνα) και τη Μπέρνλι στις 22/4 για την Premier League, με σκοπό να επιστρέψει στις νίκες και να συνεχίσει τη προσπάθεια που κάνει, ώστε να κερδίσει την έξοδο στα προκριματικά του επόμενου Τσάμπιονς Λιγκ, μέσω της 4ης θέσης στο Πρωτάθλημα.  

Στατιστικά και οι συνθέσεις των ομάδων









Υ.Γ: Αγαλλίαση (Μάνε), χαρά (Φιρμίνιο) και προσμονή (Σάλαχ). Οι αντιδράσεις των τριών βασικών και αναντικατάστατων επιθετικών της Λίβερπουλ, αντικατοπτρίζουν ακριβέστατα... το πως νιώθουν όλοι οι Liverpoolians αυτή τη στιγμή!






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου