Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Τα 10 πιο περίεργα γήπεδα σε ολόκληρο τον πλανήτη!


 Στην εποχή των μοντέρνων σταδίων, τα οποία πλέον αποτελούν και αξιοθέατα αρχιτεκτονικής ομορφιάς, αποφασίσαμε να ρίξουμε "φως" και να εξερευνήσουμε τα πιο περίεργα από αυτά, ώστε να γίνει γνωστή η ξεχωριστή και μοναδική διαφορετικότητα τους.
Από τις απότομες πλαγιές των βουνών και τις μεσαιωνικού είδους ιδιόμορφες πλατείες, στην κορυφή ενός ουρανοξύστη...
Αυτά είναι τα 10 πιο παράξενα στάδια-γήπεδα του πλανήτη!

I) Ottmar Hitzfield Stadium, Ελβετία

 Πρόκειται για ένα γήπεδο που βρίσκεται σε υψόμετρο 2000 μέτρων πάνω από τη θάλασσα και η τοποθεσία του είναι η υψηλότερη που έχει υπάρξει ποτέ για κάποιο γήπεδο, σε όλη την Ευρώπη. Σε αυτό το ελβετικό στάδιο, ένα όμορφο παιχνίδι μπορεί να λάβει χώρα είτε παίζουν επαγγελματικές ομάδες και μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, είτε απλοί ερασιτέχνες. Κι αυτό διότι η θέα που υπάρχει κόβει την ανάσα! Αυτό το γήπεδο έχει κτιστεί πάνω σε μια βουνοπλαγιά και έχει προστατευτικό δίχτυ για να μη χάνονται οι μπάλες. Έχουν χαθεί εκατομμύρια από αυτές στον απότομο γκρεμό που βρίσκεται ακριβώς από δίπλα...
Αντί για φυσικό χορτάρι, χρησιμοποιείται τεχνικός χλοοτάπητας μιας και το γρασίδι είναι δύσκολο να φυτρώσει εκεί, ενώ οι ομάδες για να μεταφερθούν στον χώρο, πρέπει να ανέβουν σε ειδικό βανάκι, το οποίο θα μεταφέρει και τις δυο ταυτόχρονα, καθώς είναι αδύνατη η διέλευση πολλών αυτοκινήτων και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προσεγγίσει κάποιος το γήπεδο.


II) The Rock Stadium, Abu Dhabi


 Ακόμα δεν έχει κτιστεί, αλλά έχει κερδίσει ήδη πολλά βραβεία, καθώς η ονομασία του υποδεικνύει κυριολεκτικά το στοιχείο από το οποίο είναι φτιαγμένο το συγκεκριμένο στάδιο! Είναι χωρητικότητας 40.000 θέσεων και σφυριλατήθηκε ακριβώς δίπλα στη πλαγιά του βουνού Jebel Hafeet. Το "The Rock Stadium" μπορεί να φαίνεται σαν ένα λημέρι των αντιπάλων του James Bond, όμως στην πραγματικότητα αυτό το στάδιο είναι φιλικό προς το περιβάλλον με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί και δεν εμποδίζει την ανάπτυξη του περιβάλλοντα χώρου, ή της φυσικής ζωής τριγύρω.

III) Oxford United Stadium, Αγγλία


 Ένα λιγότερο διάσημο στάδιο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα αυτής της λίστας. Το  "Kassam Stadium" είναι ένα εντυπωσιακό το δίχως άλλο γήπεδο, αλλά και το πιο "παγωμένο" (από πλευράς θεατών) στην Αγγλία. Ξεχωρίζει όμως και για άλλο έναν λόγο, καθώς διαθέτει μόνο τρεις αντί για τέσσερις σειρές καθισμάτων (όπως είθισται για τα υπόλοιπα γήπεδα της χώρας). Αρχικά προγραμματιζόταν να αυξηθεί η χωρητικότητα των θέσεων του, αλλά κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, η Oxford United υποβιβάστηκε και έτσι αποφασίστηκε ότι ένα γήπεδο μικρής χωρητικότητας θα ήταν πιο κατάλληλο για τον σύλλογο της Οξφόρδης.


IV) Eidi Stadium, Νησιά Φερόε

 Οι φίλοι μας οι "ψαράδες" από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των νησιών Φερόε, έχουν ως προπονητικό τους κέντρο το συγκεκριμένο γήπεδο της φωτογραφίας! Αυτό το στάδιο είναι εντελώς περικυκλωμένο από νερό και βρίσκεται ανάμεσα στη Νορβηγική Θάλασσα και τη λίμνη Νιοάρα Βατν. Για να καταλάβετε ότι δεν κάνουμε πλάκα και πράγματι προπονούνται εδώ, οι άνθρωποι που έκαναν περίγελο την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας μας... έχουν αναθέσει κανονικά δουλειά σε έναν κάτοικο της περιοχής που έχει βάρκα, ώστε να βρίσκει τις χαμένες μπάλες μέσα στη θάλασσα και να πηγαίνει να τις μαζεύει για να τις φέρνει πίσω στο γήπεδο!

V) Estadio Nacional Julio Martínez Prádanos, Χιλή

 Παρότι πρόκειται για ένα κλασικό ποδοσφαιρικό γήπεδο, το Εθνικό στάδιο της Χιλής
 μπαίνει σε αυτή τη λίστα για τον πρωταρχικό ρόλο που έπαιξε σε ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ το 2006. Ο καλλιτέχνης Sebastián Errázuriz φύτεψε ένα δέντρο ύψους 10 μέτρων από αληθινή μαγνόλια, ακριβώς στο κέντρο του γηπέδου μάλιστα, ώστε να υποδείξει με τον πλέον καταδεικτικό τρόπο, το σημείο όπου ο δικτάτορας Πινοσέτ βασάνισε πολιτικούς κρατούμενους του, πριν από 30 χρόνια. Για μια εβδομάδα το στάδιο ήταν ανοικτό σαν πάρκο για το κοινό. Αυτή η προσπάθεια κλιμακώθηκε με έναν διαφορετικό ποδοσφαιρικό αγώνα, ο οποίος διεξήχθη υπό την παρουσία 15.000 θεατών, χωρίς το δέντρο να έχει αφαιρεθεί από το κέντρο του γηπέδου.
Στην Χιλή όπως είναι λογικό δεν θέλουν να θυμούνται αυτή την σκοτεινή περίοδο για τη χώρα τους, ενώ στην Ελλάδα αυτοί που θέλουν να πάρουν ξανά την εξουσία στα χέρια τους, μνημονεύουν τις πολιτικές και τον τρόπο που λειτουργούσε αυτός ο στυγνός και βάναυσος δικτάτορας. Τα συμπεράσματα ευκόλως εννοούμενα...


VI) Piazza del Campo, Σιένα, Ιταλία

  Σε αυτή την έρευνα όμως, δεν γράφουμε μόνο για ποδοσφαιρικά γήπεδα, αλλά για κάθε είδους στάδια. Το επόμενο στην δεκάδα μας, είναι πραγματικά ξεχωριστό και αλλιώτικο από όλα τα άλλα. Κανονικά πρόκειται για το όμορφο ιστορικό κέντρο της Σιένα, το οποίο και ανανεώθηκε πρόσφατα. Σε αυτή την μεσαιωνικού στυλ πλατεία όμως, δύο φορές τον χρόνο διεξάγεται η "Palio di Siena" ιπποδρομία και ο αγώνας γίνεται γύρω γύρω και ανάμεσα στην κάθε γωνιά της πλατείας. Ο ιδιόμορφος τρόπος διεξαγωγής του συγκεκριμένου γεγονότος, θυμίζει στους θεατές αυτού του μοναδικού θεάματος, τις αρματοδρομίες που γίνονταν στα στάδια επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας!
Στις 2 και 16 Αυγούστου, 10 άλογα και ιππείς εκπροσωπούν τις πόλεις τους, ντυμένοι με τα κατάλληλα χρώματα και την πρέπουσα ενδυμασία. Πάνω από 40.000 άνθρωποι παρευρίσκονται κάθε χρόνο στους αγώνες ιπποδρομίας της Σιένα. Κι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί μια κούρσα που διαρκεί το πολύ 90 δευτερόλεπτα και έχει ολοκληρωθεί σε μόλις 3 γύρους! Οι άνθρωποι της Τοσκάνης όμως αγαπούν τον τόπο τους και δεν τους νοιάζει η διάρκεια και η ποσότητα των αγώνων, αλλά η διατήρηση της παράδοσης και η ποιότητα!

VII) The Float
, Marina Bay, Σιγκαπούρη

  
Εγκαινιάστηκε το 2007 και πρόκειται για την παγκοσμίως μεγαλύτερη σε έκταση, πλεούμενη εγκατάσταση! Φτιαγμένη ολοκληρωτικά από ατσάλι, είναι λίγο μεγαλύτερη από ένα ποδοσφαιρικό τερέν και έχει φιλοξενήσει διάφορες αθλητικές διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Youth Olympics το 2010 και του πασίγνωστου και πλέον διάσημου Grand Prix της Σιγκαπούρης, το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Πρωταθλήματος της Φόρμουλα Ένα. Η χωρητικότητα αυτού του ιδιαίτερου από κάθε άποψη σταδίου, είναι κοντά στις 30.000 θέσεις!

VIII) Estadio Hernando Siles, Βολιβία

 Στη πρωτεύουσα της Βολιβίας, τη Λα Παζ, βρίσκεται το στάδιο με το μεγαλύτερο υψόμετρο παγκοσμίως, 11.932 πόδια πάνω από το ύψος της θάλασσας! Μάλιστα το γεγονός αυτό πήγε να δημιουργήσει έντονα προβλήματα στην ομοσπονδία της Βολιβίας και τη FIFA, καθώς υπάρχει νόμος που απαγορεύει τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων, σε γήπεδα που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 3000 μέτρων. Τελικά αποφασίστηκε η εξαίρεση του συγκεκριμένου σταδίου από τον κανόνα, ούτως ώστε να πραγματοποιούνται κανονικά αγώνες ποδοσφαίρου, κυρίως για τα προκριματικά του Παγκοσμίου κυπέλλου. Ασφαλώς αυτό δημιούργησε τεράστιο πλεονέκτημα στην Εθνική ομάδα της Βολιβίας και δυσκόλεψε υπερβολικά τις αντίπαλες εθνικές ομάδες (ακόμα και αυτή της Αργεντινής, η οποία έχασε στο μεταξύ τους ματς), καθώς στις προκριματικές φάσεις για το Μουντιάλ, το 2006, το 2010 και το 2014, οι Βολιβιανοί πέτυχαν 10 νίκες και 8 ισοπαλίες σε αυτό το γήπεδο, ενώ είναι απόλυτα χαρακτηριστικό πως στα εκτός έδρας δεν κατάφεραν να πετύχουν ούτε μία νίκη. Αυτό θα πει <<παίζει σημαντικό παράγοντα η έδρα>>...


IX) Gospin Dolac, Κροατία

 Με τη μικροσκοπική χωρητικότητα μόλις 4.000 θεατών, το εντυπωσιακό με αυτό το μικρό στάδιο, είναι πως βρίσκεται πολύ κοντά στην άκρη ενός γκρεμού, ο οποίος έχει βάθος 500 μέτρα μέχρι τη λίμνη που βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Σίγουρα πρόκειται για ένα εντυπωσιακά όμορφο τοπίο, αλλά και για έναν ιδιαίτερα περίεργο χώρο ώστε να χτίσει κάποιος γήπεδο, το δίχως άλλο...

Χ) The Burj Al Arab Hotel helipad, Ντουμπάι


 Ο ουρανοξύστης Μπουρτζ Αλ Αράμπ, βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και είναι κυρίως ένα ξενοδοχείο πολυτελείας. Έχει ύψος 321 μέτρα και κατατάσσεται ως το τέταρτο υψηλότερο ξενοδοχείο στον κόσμο. Έχει κατασκευαστεί επάνω σε τεχνητή νήσο, στα 280 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και ανοιχτά της παραλίας Τζουμέιρα, ενώ μπορεί και ενώνεται με την ξηρά, μέσω μιας εντυπωσιακής τοξωτής γέφυρας! Αν και τυπικά δεν πρόκειται για στάδιο σε καμία περίπτωση, σίγουρα αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα τερέν και ταυτόχρονα μάλιστα, το υψηλότερο παγκοσμίως! Σε αυτό συντέλεσαν ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Αντρέ Αγκάσι (δύο ζωντανοί θρύλοι του παγκοσμίου τένις), όταν προ(σ)κλήθηκαν να παίξουν μερικούς γύρους σε ένα μεταξύ τους παιχνίδι, επάνω στην οροφή του ξενοδοχείου! Η θέα κόβει την ανάσα και θαρρείς πως αυτός ο ιδιαίτερα μοναδικός αγώνας διεξήχθη, κυριολεκτικά στον ουρανό!


 Μοναδικά, ξεχωριστά, ιδιαίτερα δημιουργήματα του ανθρώπινου μυαλού. Κάποια ιδιόμορφα και κατασκευασμένα με μπόλικη τρέλα, άλλα εντυπωσιακά και κτισμένα πάνω ή γύρω από μαγευτικά τοπία... όπως και να τα δει κανείς, σίγουρα πρόκειται για στάδια και γήπεδα που για να τα φτιαχτούν, εκτός από πάρα πολλά χρήματα και πολύ κόπο, χρειάζεται σίγουρα οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με αυτά, να έχουν μια έντονα ζωηρή φαντασία!

 Θεοδόσης Βαδιάκας

2 σχόλια :

  1. Εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο που αξίζει να διαβαστεί ακόμη και απ' τους μη ποδοσφαιρόφιλους, καθώς περιγράφει και εντοπίζει μερικά από τα πιο σπάνια και αξιοσημείωτα στάδια του κόσμου! βλέποντάς τα καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται για τέχνη εκφρασμένη στο χώρο των γηπέδων..!Μπράβο στον συντάκτη για την έρευνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια. Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας άρεσε και το εκτιμήσατε τόσο πολύ! Σχόλια σαν και αυτά μου δίνουν δύναμη, κουράγιο και θέληση για να συνεχίσω να κάνω έρευνες και να γράφω ενδιαφέροντα άρθρα που αρέσουν στον κόσμο!

      Διαγραφή