Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Να 'χα (5) χιλιάδες μάτια να σε βλέπω...


Unbent - Unbowed - Unbroken!
Ακόμα μια επιβλητική, τεράστια και απολαυστική νίκη για την αρμάδα του Γιούργκεν Κλόπ, που συνέτριψε με το εμφατικό 5-1 την Άρσεναλ, της οποίας την άμυνα, έκαναν σμπαράλια οι Φιρμίνο, Μάνε και Σάλαχ, κάθε φορά που πατούσαν στην αντίπαλη περιοχή!

Η Λίβερπουλ είναι η πεμπτουσία του καλού, ποιοτικού και όμορφου ποδοσφαίρου! Χωρίς αμφιβολία! Είτε την υποστηρίζεις, είτε όχι, φέτος δεν έχεις παρά να παραδεχθείς το μαγικά υπέροχο ποδόσφαιρο που παίζει. Ως είθισται για αυτό το γιγαντιαίο κλαμπ, η ομάδα του Mersayside πάντα εμπεριείχε το συναίσθημα, ως κύριο στοιχείο στο παιχνίδι της. Φέτος όμως ειδικά, συνδυάζει τα αγνά, όμορφα και ρομαντικά συναισθήματα των αθεράπευτα ρομαντικών φίλων του ποδοσφαίρου, με την ουσία! Παίζει το πιο ελκυστικό επιθετικό ποδόσφαιρο στον πλανήτη αυτή τη στιγμή, είναι αήττητη και πρώτη στο Πρωτάθλημα της Αγγλίας, με σερί 20 συνεχόμενων αγώνων και όσο και αν αυτό κάποτε φαινόταν ανέκδοτο... οι "Reds" πλέον έχουν μια από τις πιο σταθερές άμυνες παγκοσμίως και αυτό το οφείλει κυρίως στους Van Dijk και Άλισον!

Η εξέλιξη:
Η ομάδα του Κλόπ ήταν ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΗ! Από την αρχή του αγώνα έδειξε τις διαθέσεις της, απέναντι στην Άρσεναλ, η οποία ξεκίνησε νωθρά το παιχνίδι της. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά του παιχνιδιού, οι "reds" άσκησαν χαρακτηριστικά αφόρητη πίεση στην αντίπαλο τους, που την είχαν κλείσει μάλιστα, μέσα στην περιοχή της. Οι "gunners" μη μπορώντας να έχουν λύσεις απέναντι στο ασφυκτικό pressing των παικτών του Κλόπ, υπέπεσαν σε πολλά λάθη και αυτό βοηθούσε ακόμα περισσότερο την Λίβερπουλ, να κάνει το παιχνίδι της.
Η Πρώτη καλή φάση για τους "γηπεδούχους", ήρθε στο 5ο λεπτό, όταν έπειτα από έξοχη ενέργεια του Μάνε, ο οποίος άδειασε 3 αντίπαλους αμυντικούς, έκανε το γύρισμα στη περιοχή της Άρσεναλ, η μπάλα έφτασε στον Φιρμίνο, ο οποίος έπιασε γεμάτο σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο άουτ.
Όμως στο 9ο λεπτό, μια εντελώς αβίαστη ενέργεια από τον Φαμπίνο, ο οποίος έβγαλε μια τελείως λάθος μπαλιά στο χώρο του κέντρου, δημιούργησε αντεπίθεση για τους "φιλοξενούμενους". Ο Α. Μ Niles εκμεταλλεύτηκε αυτό το λάθος και με "όπλο" την ταχύτητα του, μπήκε μέσα στη περιοχή της Λίβερπουλ, σούταρε δυνατά ο Άλισον ήταν σε ετοιμότητα.
ΓΚΟΛ και 0-1: Κόντρα στη ροή του παιχνιδιού και την εικόνα των δύο ομάδων στο γήπεδο, η Άρσεναλ καταφέρνει να ανοίξει το σκορ στο Άνφιλντ, μόλις στο 11ο λεπτό της αναμέτρησης. Μετά από πολύ ωραία συνεργασία της επιθετικής τριάδας των "gunners", από το αριστερό άκρο. Ο Ράμσεϊ βρήκε με κάθετη μπαλιά τρύπα τον A. M Niles μέσα στην περιοχή της Λίβερπουλ αμαρκάριστο και ο νεαρός επιθετικός, με εξουδετερωμένο μάλιστα τον αντίπαλο τερματοφύλακα, δεν δυσκολεύτηκε να πετύχει το γκολ και να ανοίξει το σκορ στην αναμέτρηση.
ΓΚΟΛ απάντηση και άμεση ισοφάριση 1-1: Η ομάδα του Κλόπ βρήκε άμεσα και όσο πιο γρήγορα γινόταν, τον τρόπο να φέριε το ματς στα ίσια. Στο 14ο λεπτό ο Φιρμίνο πάσαρε στον Σάλαχ, ο Αιγύπτιος μπήκε στην αντίπαλη περιοχή, κόπηκε αρχικά, όμως ο Φιρμίνο που ακολουθούσε τη φάση, βγήκε κερδισμένος από τις κόντρες, πέρασε τον αντίπαλο τερματοφύλακα και ισοφάρισε για τους "κόκκινους".
ΓΚΟΛ και ανατροπή σε λιγότερο από πέντε λεπτά! 2-1: Η Λίβερπουλ συνεχίζει να πιέζει ψηλά την αντίπαλο της και αυτό φέρνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Ο Μάνε κλέβει τη μπάλα από τον Τσάκα στο χώρο του κέντρου, πασάρει στον Φιρμίνο και ο Βραζιλιάνος κάνει "μαγικά", "χορεύοντας" όλη την άμυνα της Άρσεναλ, περνώντας με ιδιαίτερη χάρη και στυλ από 3 αντιπάλους και με ένα ιδανικό τελείωμα, δίνει το προβάδισμα στην ομάδα του, πετυχαίνοντας έναν πραγματικά πολύ όμορφο γκολ, προκαλώντας έκρηξη ντελίριου και ενθουσιασμού, σε όλους τους Koppites, στις κερκίδες του γηπέδου!
Ο ρυθμός αυτού του εξαιρετικά θαυμάσιου αγώνα, είναι φρενήρης, καταιγιστικός και ασταμάτητος! Όπως ακριβώς και η Λίβερπουλ, που κάνει πάρτι και παραδίδει ένα μοναδικό show, τόσο εντός, όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου.
Στο 21ο λεπτό, ο Ρόμπερτσον κάνει το "τρίγωνο" με τον Μάνε, οι δυο τους συνεργάζονται πολύ ωραία, ο Σενεγαλέζος περνάει μέσα στην περιοχή των "κανονιέρηδων", πιάνει ένα σουτ, αλλά ο μπλοκάρει σταθερά τη μπάλα, ο αντίπαλος τερματοφύλακας.
Στο 26' ο Ρόμπερτσον θα δεχθεί σωστά την πρώτη κίτρινη κάρτα στο παιχνίδι, για τράβηγμα του αντιπάλου. Από την εκτέλεση του φάουλ η Άρσεναλ δεν είχε κάποιο όφελος, καθώς πιάστηκαν 3 επθετικοί της σε θέση offside. Στην ίδια φάση όμως, αξίζει να αναφέρουμε πως ο Άλισον, έδειξε εκ νέου τα πολύ καλά αντανακλαστικά του.
Στο 31' ο Σακίρι πιέζει και κυνηγάει μια φαινομενικά "χαμένη μπαλιά" και τελικά καταφέρνει να κερδίσει ένα κόρνερ.
ΓΚΟΛ! 3-1: Στο 32ο λεπτό, γίναμε μάρτυρες μιας εκ των πλέον ΜΑΓΙΚΩΝ γεμισμάτων από απόσταση, στην αντίπαλη περιοχή. ο Ρόμπερτσον με μια ανεπανάληπτη, άψογη και αξιοθαύμαστη βαθιά μπαλιά, λίγο πίσω από το χώρο του κέντρου, βρήκε τον Σάλαχ, εκείνος κατέβασε τη μπάλα με υπέροχο κοντρόλ, πάσαρε στον κενό χώρο προς τον Μάνε, ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα των "φιλοξενούμενων" για τρίτη φορά!
Τρία λεπτά αργότερα, ο αρχηγός της Άρσεναλ Τσάκα, εκνευρίζεται και ρίχνει μια άσχημη κλωτσιά στον Ρόμπερτσον, δεχόμενος την κίτρινη κάρτα, όμως ταυτόχρονα γλυτώνει την αποβολή από τον διαιτητή και αυτό διότι εμπόδισε τους παίκτες της Λίβερπουλ, να εκτελέσουν γρήγορα το φάουλ, κλωτσώντας τη μπάλα μακριά.
Για δέκα ολόκληρα λεπτά πέφτει κάπως ο ρυθμός του παιχνιδιού και δεν γίνονται φάσεις από τις δυο ομάδες. Στο 42' υπάρχει μια υποψία φάσης για την Άρσεναλ, αφού πήγε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για κάτι καλό, το σουτ όμως που έπιασε ο A. M Niles έφυγε απελπιστικά ψηλά άουτ.
Τρία λεπτά αργότερα, ο Άλισον ξεκινάει μόνος του μια αντεπίθεση για την ομάδα του, πετώντας με βολέ απίστευτης ακρίβειας, προωθημένη προς τον Φιρμίνο. Ο Βραζιλιάνος πέταξε την μπάλα μπροστά στον κενό χώρο για τον Σάλαχ, ο οποίος διείσδυσε μέσα στη περιοχή των "κανονιέρηδων", ανατράπηκε καθαρά από τον Παπασταθόπουλο, (ο οποίος του έκανε παρατεταμένο μαρκάρισμα από πίσω) και κέρδισε πέναλτι.
ΓΚΟΛ και 4-1! 47ο λεπτό (καθυστερήσεις πρώτου ημιχρόνου) και ο Σάλαχ ευστοχεί στην εκτέλεση πέναλτι, πετυχαίνοντας το 4ο γκολ για την ομάδα του και δίνοντας ουσιαστικά τη νίκη, από το πρώτο μόλις 45λεπτο!

Λήξη α' ημιχρόνου

Ξεκίνημα δεύτερου μέρους και οι γηπεδούχοι μπαίνουν και πάλι φουριόζοι.
Στο 49' ο Σακίρι πετάει μια κάθετη μπαλιά προς τον Σάλαχ στην πλάτη της άμυνας των "gunners", ο επιθετικός των "reds" όμως δεν έκανε καλό κοντρόλ και έχασε την ευκαιρία να σκοράρει ξανά.
53ο λεπτό και η Λίβερπουλ μοιάζει να περιμένει απλά το σφύριγμα της λήξης. Εκμεταλλευόμενη αυτό το γεγονός η Άρσεναλ, προσπάθησε να παίξει λίγο πιο επιθετικά και να δημιουργήσει φάσεις, ώστε να κυνηγήσει ότι μπορούσε από το παιχνίδι. Σε μια σέντρα από τον Ράμσεϊ όμως, ο Αμπαμεγιάνγκ αν και βρέθηκε μόνος του εξ επαφής με την άδεια εστία, κατάφερε να χάσει το "άχαστο" και παράλληλα την ευκαιρία, να μειώσει η ομάδα του στο σκορ.
Στο 61ο λεπτό σημειώνεται η πρώτη αλλαγή για τη Λίβερπουλ. Χέντερσον στη θέση του Μάνε και το Άνφιλντ σηκώνεται για ένα standing ovation προς το πρόσωπο του Σενεγαλέζου.
Δύο λεπτά αργότερα ο Σάλαχ με ένα μαγικό τακουνάκι, έβγαλε μόνο του τον Φαμπίνο, ο Βραζιλιάνος σούταρε από κοντινή απόσταση, όμως ο Leno απέκρουσε σε κόρνερ.
Από το κόρνερ προήλθε και το δεύτερο πέναλτι της Λίβερπουλ. Στο 65ο λεπτό ο Αλεξάντερ Άρνολντ έβγαλε μια σέντρα προς την περιοχή της Άρσεναλ, ο Λόβρεν μετά από μια διεκδίκηση στον αέρα, έπεσε κάτω με αρκετά μεγάλη ευκολία και ο διαιτητής που ήταν αρκετά κοντά στη φάση, υπέδειξε ένα μάλλον πολύ αυστηρό πέναλτι, υπέρ των "γηπεδούχων".
ΓΚΟΛ χατ-τρικ και πεντάρα!
Την εκτέλεση του ανέλαβε φυσικά ο Φιρμίνο, κατόπιν προτροπής και από τους οπαδούς στις κερκίδες. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός εκτέλεσε εύστοχα και πέτυχε το πολυπόθητο χατ - τρικ, κάνοντας το 5-1!
Στο 71' ο Emery απέσυρε τον Αμπαμεγιάνγκ από τον αγώνα και πέρασε στη θέση του τον Λακαζέτ.
Δύο λεπτά μετά την είσοδο του, ο Γάλλος επιθετικός στάθηκε τυχερός έπειτα από κόντρες, έβγαλε μια προωθημένη μπαλιά για τον Iwobe, ο οποίος σέντραρε στη μικρη περιοχή, αλλά ο Άλισον "καθάρισε¨και αυτή τη φάση. Στην αντεπίθεση οι παίκτες του Κλόπ συνεργάστηκαν πολύ καλά, "έκρυψαν" τη μπάλα, αυτή κατέληξε στον Σακίρι, ο οποίος σούταρε πολύ δυνατά, ο Leno όμως, μπλόκαρε σταθερά τη μπάλα και χωρίς κανένα πρόβλημα.
Μετά και από αυτή τη φάση, δεν σημειώθηκε τίποτα άλλο αξιοσημείωτο έως τη λήξη του αγώνα. Στο μεσοδιάστημα μόνο, έγιναν δύο ακόμα αλλαγές από τις δυο ομάδες.
Στο 77' ο Λαλάνα πέρασε στη θέση του Βαϊνάλντουμ, ο οποίος αποθεώθηκε κατά την αποχώρηση του. Ενώ για την ομάδα του Emery, στο 80ο λεπτό ο Gouendouzi πέρασε στη θέση του Kolasinac, ο οποίος είχε υποπέσει σε παράβαση, στη φάση του πέναλτι, πάνω στον Λόβρεν.

ΤΕΛΟΣ ΑΓΩΝΑ
Στο δια ταύτα:
Η Λίβερπουλ ήταν ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΗ και πήρε απόλυτα δίκαια, άξια και με εμφατικό τρόπο, μια ακόμα πολύ σημαντική νίκη, στην προσπάθεια που κάνει φέτος, να κατακτήσει επιτέλους το Πρωτάθλημα Αγγλίας, μετά από 2 ολόκληρες δεκαετίες "ξηρασίας". Οι reds καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού ήταν πολύ ανώτεροι από τους αντιπάλους τους. Το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα εξάλλου, μαρτυράει του λόγου το αληθές από μόνο του, καθώς αντικατοπτρίζει απόλυτα την εικόνα των δύο ομάδων, στον αγωνιστικό χώρο. Η Λίβερπουλ πίεζε σε όλο το γήπεδο. Δημιουργούσε συνεχώς φάσεις και οι επιθετική της γραμμή αποτελούσε συνεχή κίνδυνο για την εστία του Leno. Καθολική υπεροχή στη κατοχή της μπάλας, τη διαχείριση και τη ροή του παιχνιδιού, από την ομάδα του Κλόπ, η οποία πραγματοποιούσε κύματα επιθέσεων τόσο από τα πλάγια, όσο και από το χώρο του κέντρου, ενώ για ακόμα μια αναμέτρηση, η μαεστρία με την οποία έχουν τελειοποιήσει οι reds την τακτική της αντεπίθεσης, έπαιξε καθοριστικό και σημαίνοντα ρόλο, στη διαμόρφωση του σκορ και την άνετη επικράτηση. Ο Κλόπ πρέπει να νιώθει ευλογημένος και περήφανος που οι παίκτες του, τον ακούνε και προσαρμόζουν σε μέγιστο βαθμό, τα όσα τους ζητάει να βγάζουν στο χορτάρι, με αξιοθαύμαστη επιτυχία!
Από την άλλη η Άρσεναλ και οι άνθρωποι της, δεν έχουν να κρατήσουν τίποτα απολύτως θετικό από αυτό το ματς. Ήταν ένας εφιάλτης από τον οποίο δεν μπορούσαν να ξεφύγουν οι παίκτες του Emery. Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα η αμυντική γραμμή υπολειτουργούσε και "έμπαζε" από παντού. Επιθετικά φάνηκε μόνο για 2 λεπτά μέσα στο παιχνίδι, αλλά ακόμα και αυτή η ενέργεια, προήλθε από αλλεπάλληλα απρόσεκτα και αβίαστα λάθη των αμυντικών της Λίβερπουλ, τα οποία δεν επαναλήφθηκαν καμιά άλλη στιγμή, μέχρι τη λήξη του 90λέπτου. Κοουτσάρισμα κακό προφανώς, λόγω αποτελέσματος. Άμυνα κάκιστη. Κέντρο εντελώς ανύπαρκτο και μια επίθεση που δεν μπορούσε να βγάλει ούτε μια φάση της προκοπής. Ίσως το χειρότερο ματς της Άρσεναλ για φέτος, αν και γι αυτό, το μεγαλύτερο ρόλο ευθύνης, τον έχει η καταπληκτικά ισοπεδωτική εμφάνιση, της Λίβερπουλ φυσικά!

MVP της αναμέτρησης φυσικά δε θα μπορούσε να είναι άλλος, από τον Φιρμίνο. Ο Βραζιλιάνος πέτυχε χατ - τρικ και πραγματοποίησε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του φέτος, προσφέροντας θέαμα και ουσία. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από έναν επιθετικό;


Επόμενος αγώνας για την ομάδα του Mersayside στις 3 Ιανουαρίου, απέναντι στη κύρια διεκδικήτρια του Πρωταθλήματος, Manchester City, στο Etihad Stadium. Τολμώ να πω ότι εκεί θα αποφασιστεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό και η τύχη του φετινού Πρωταθλήματος. Διότι αν η Λίβερπουλ καταφέρει και φύγει αήττητη και από την έδρα των "citizens", τότε πραγματικά, αν και μιλάμε για Αγγλία και το να προτρέχουμε σε συμπεράσματα δεν είναι ότι καλύτερο... μοιάζει ακατόρθωτο και αδύνατο, να σταματήσει κάποια ομάδα (όπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα), την αρμάδα του Γιούργκεν Κλόπ, η οποία ήδη βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας, 9 πόντους μακριά από τη 2η Τότεναμ και 10 πόντους μακριά από την 3η (έχει έναν αγώνα λιγότερο όμως) Μάντσεστερ Σίτι!

Η Άρσεναλ με τη σειρά της, υποδέχεται 1 Ιανουαρίου στο Emirates Stadium την Fulham, σε ένα τοπικό Λονδρέζικο ντέρμπι και μετά από μια τόσο ντροπιαστική ήττα, θα θέλει σίγουρα να ξεσπάσει, ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις και να ξεχαστεί η βαριά "πεντάρα", όσο πιο γρήγορα γίνεται!


Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:




Αποτελέσματα 20ης αγωνιστικής της Premier League (ολοκληρώνεται άυριο):
Βαθμολογία Premier League:
PosClubPlGDPts
1Previous Position 1Liverpool20+4054
2Previous Position 2Spurs20+2245
3Previous Position 3Man City19+3644
4Previous Position 4Chelsea19+2140
5Previous Position 5Arsenal20+1238
6Previous Position 6Man Utd19+632
7Previous Position 11Wolves20029
8Previous Position 7Leicester20+128
9Previous Position 10Watford20-128
10Previous Position 8Everton20+127
11Previous Position 9West Ham19-127
12Previous Position 12Bournemouth19-626
13Previous Position 13Brighton20-525
14Previous Position 14Crystal Palace19-819
15Previous Position 15Newcastle20-1218
16Previous Position 17Cardiff20-1918
17Previous Position 16Southampton19-1515
18Previous Position 19Fulham20-2514
19Previous Position 18Burnley19-2412
20Previous Position 20Huddersfield20-2310


(πηγή εικόνας εξώφυλλου: https://www.liverpoolfc.com)
(πηγή εικόνων αποτελεσμάτων και βαθμολογίας: https://www.premierleague.com)



ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΙΔΙΑ!!! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!
ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΧΡΥΣΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ!!! 

Πάντα με τόσο όμορφα ματς και με εικόνες που ξεφεύγουν από τον στυγνό επαγγελματισμό του ποδοσφαίρου και μας ταξιδεύουν σε παλιότερες εποχές, πιο ρομαντικές... τότε που θυμόμασταν και ξέραμε πως είναι το αγνό συναίσθημα, της αγάπης για το αληθινό ποδόσφαιρο!

Υγεία, αγάπη, ευτυχία και ότι άλλο καλό θέλετε να σας φέρει το 2019

Θεοδόσης Βαδιάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου