Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Πήγε να βάλει φωτιά, μέσα στην Καλαμαριά!



Αναστάτωση προκλήθηκε στη γειτονιά του Βότση το βράδυ της Τρίτης λίγο μετά της 19:30, όταν στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας, όπου στεγάζεται επιπλοποιείο, άρχισαν να βγαίνουν πυκνοί καπνοί και να υπάρχει μια πολύ έντονη μυρωδιά καμένου.
 Συγκεκριμένα, αν και οι κάτοικοι της οδού Ευριπίδου αντελήφθησαν με καθυστέρηση τον κίνδυνο, εντέλει κάλεσαν αμέσως την πυροσβεστική, η οποία έφτασε έγκαιρα στο σημείο, με δύο οχήματα υδροφόρα, δέκα πυροσβέστες και έναν αξιωματικό υπηρεσίας, όλοι τους πανέτοιμοι για άμεση επέμβαση.
Ο ανθυποπυραγός τηλεφώνησε στον ιδιοκτήτη του επιπλοποιείου, ο οποίος του παρέδωσε τα κλειδιά του μαγαζιού του. Αμέσως μετά, αφού πρώτα απομάκρυναν τον κόσμο που είχε μαζευτεί τριγύρω, οι άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας άνοιξαν την σιδερένια πόρτα του καταστήματος και η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική, ενώ οι αναθυμιάσεις προκαλούσαν δυσκολία στην αναπνοή, τόσο των κατοίκων της περιοχής, όσο και των πυροσβεστών! Στης 21:20 οι πυροσβέστες εισχώρησαν προσεχτικά και με απόλυτο επαγγελματισμό εντός του καταστήματος, όντας έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Τότε κατάλαβαν, πως όλο το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την απροσεξία του εντελώς ασυνείδητου ιδιοκτήτη, ο οποίος είχε ξεχάσει μια κατσαρόλα με φαγητό, πάνω στο ανοικτό μάτι της κουζίνας του, κάτι που δημιούργησε μια ακόμα πιο έντονη και δύσοσμη μυρωδιά καμένου.
Τελικά ευτυχώς υπήρξε λήξη συναγερμού. Με ένα σύντομο σχόλιο του, ο αρχηγός της επιχείρησης δήλωσε <<δεν υπάρχει κανένα σοβαρό πρόβλημα πλέον, ο κίνδυνος πέρασε>>. Ενώ σε ερώτηση που έγινε προς τους πυροσβέστες, οι οποίοι επενέβησαν σωτήρια και δυναμικά, σχετικά με το αν δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα, από τις πολλές αναθυμιάσεις και το καπνό που σκορπίστηκε στην ατμόσφαιρα, οι άνθρωποι της υπηρεσίας ανέφεραν <<δεν υπάρχει κανένας φόβος και ούτε είναι τοξικός ο αέρας. Η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει εντελώς σε λίγες ώρες. Το μόνο πρόβλημα θα είναι η άσχημη μυρωδιά, η οποία μπορεί να κρατήσει έως και 2-3 ημέρες>>. Έπειτα οι άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας, μάζεψαν τον εξοπλισμό τους και αναχώρησαν για το επόμενο περιστατικό που τους περίμενε, αφού πρώτα βέβαια, καθησύχασαν τους κατοίκους και τους πρότειναν να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Δυστυχώς όμως, το περιστατικό αυτό εκτός από μαυρισμένα πανιά, πετσέτες και ρούχα που είχαν απλωθεί στα μπαλκόνια των κοντινών διαμερισμάτων, άφησε πίσω του και μια ζωούλα. Οι κάτοικοι σε συνεργασία με τους άνδρες της πυροσβεστικής, ανέσυραν μέσα από το κατάστημα, πολλά ζωάκια που βρίσκονταν μέσα στα κλουβιά τους και κατάφεραν να σώσουν τα περισσότερα από αυτά. Ένα αηδονάκι όμως, δυστυχώς έπαψε να κελαηδάει. Δεν άντεξε από το σύννεφο του καπνού και έπαθε ασφυξία. Μπορεί ευτυχώς να μη πρόλαβε να ξεσπάσει κάποια φωτιά, όμως η εγκληματική ανευθυνότητα του εν λόγω ιδιοκτήτη, άφησε πίσω της ένα θύμα. Δεν έχει καμία σημασία που αυτό δεν ήταν άνθρωπος, αλλά ζωάκι. Ψυχή έχουν κι αυτά και μάλιστα πολύ πιο αθώα και καλοκάγαθη από το ανθρώπινο είδος. Οι αρμόδιοι θα έπρεπε να επιπλήξουν και να τιμωρήσουν με κάποιο τρόπο, τον εντελώς ασυνείδητο επιπλοποιό, ο οποίος έθεσε σε κίνδυνο τους κατοίκους της περιοχής, τις περιουσίες τους, τα καημένα τα ζωάκια που βρίσκονταν φυλακισμένα στα κλουβιά τους και ήταν ανήμπορα να αντιδράσουν, ενώ εξαιτίας του από χθες το βράδυ, ηχεί ένα λιγότερο κελάηδισμα στον αέρα της Καλαμαριάς και στα αυτιά των έντρομων και σοκαρισμένων κατοίκων της.
Μπορεί να μην εξελίχθηκε σε πυρκαγιά το γεγονός ή κάποια μεγάλη φωτιά, αλλά αλήθεια, μήπως πριν λίγους μήνες δεν παρακολουθούσαμε όλοι αποσβολωμένοι, τον όλεθρο στις φονικές πυρκαγιές στην Αττική; το χθεσινό περιστατικό, αν και δε μπορεί καν να μπει σε σύγκριση (ευτυχώς) με εκείνα τα βιβλικά τραγικά γεγονότα, πρέπει άμεσα να προβληματίσει όλο τον κόσμο ξανά και να τον αφυπνίσει! Πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι και να ευαισθητοποιηθούμε έτι περισσότερο, για να αποφύγουμε μελλοντικά τραγικά γεγονότα και δυσάρεστες καταστάσεις, ώστε να μπορέσουμε επιτέλους, να γίνουμε όλοι μας καλύτεροι άνθρωποι.

Εάν θεωρείτε κάποιοι αμελητέο το γεγονός και ότι υπερβάλλω στα λεγόμενα μου, έχω να θέσω ένα καίριο ερώτημα προς εσάς. Εάν μέσα στο κατάστημα του αυτός, είχε αφήσει κάποιο μικρό παιδάκι ή ένα μωρό και εκτός από το αηδονάκι, χανότανε και μια ανθρώπινη ψυχή μαζί... θα είχε διαπράξει εγκληματική αμέλεια ως υπεύθυνος-ανεύθυνος, που πήγε να κάψει τη γειτονιά και αφαίρεσε μια ζωή; θα έπρεπε να τιμωρηθεί; γιατί πρέπει πάντα να θρηνούμε θύματα και να αρκούμαστε στα ευχολόγια; γιατί να μη προκαταβάλουμε το κακό με αυστηρές ποινές για τους ασυνείδητους και να δημιουργήσουμε μια βάση για σωστή παιδεία; ο συγκεκριμένος και κάθε άλλος επικίνδυνος και ασυνείδητος, δείχνει σεβασμό για τον συνάνθρωπο του και για τη φύση γύρω του; δε θα έπρεπε να κάνουμε κάτι ως κοινωνία, ως χώρα, ως άνθρωποι, ώστε όλοι να αρχίσουν να σέβονται, πριν συμβεί το μεγάλο κακό ξανά; τροφή για σκέψη είναι όλα αυτά φυσικά, καθώς θέλω να πιστεύω και έχω την ελπίδα, ότι όλοι οι συνειδητοποιημένοι πολίτες αυτού του κόσμου, γνωρίζουμε τις απαντήσεις. Όμως δεν αρκεί μόνο αυτό. Αυτές τις απαντήσεις πρέπει να τις δίνουμε και να τις στηρίζουμε, με τις πράξεις και τη στάση της ζωής μας. Όχι απλά με λόγια. Γιατί από λόγια... ΚΑΗΚΑΜΕ!



Θεοδόσης Βαδιάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου