Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Δημοσκοπήσεις. Ποιος ο ρόλος τους και σε τι πραγματικά χρησιμεύουν;



Οι δημοσκοπήσεις είναι το όπιο των ρυθμιστών της κοινής γνώμης.

Κατά τη ταπεινή μου άποψη, οι δημοσκοπήσεις θα μπορούσαν να έχουν ένα βοηθητικό ρόλο, ως βήμα ελεύθερης βούλησης και έκφρασης προς τον λαό, τους καθημερινούς πολίτες και τον απλό κόσμο γενικότερα. Θα βοηθούσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό αν όντως έπιαναν το σφυγμό του κόσμου, τις αντιδράσεις του και τη πραγματική θέληση του, επάνω σε σωρεία θεμάτων, βγαλμένα από την κοινωνία που ζούμε και τα ερεθίσματα που δεχόμαστε, από την ίδια μας τη ζωή!
Αντίθετα όμως, οι δημοσκοπήσεις πλέον χρησιμοποιούνται προκειμένου οι εκάστοτε "δυνατοί" κυβερνητικοί ή φιλόδοξοι μελλοντικοί κυβερνήτες και άλλοι άνθρωποι που βρίσκονται στα υψηλότερα κλιμάκια της ταξικής αλυσίδας αυτού του δύσμοιρου τόπου, να μπορούν απροκάλυπτα, ανήθικα και χωρίς τη παραμικρή συνείδηση των πράξεων τους, να χειραγωγούν τη κοινή γνώμη υπέρ τους και να αλλάζουν με πλασματικό τρόπο μέσω των δημοσκοπήσεων, την αληθινή άποψη και γνώμη που έχουν οι πολίτες της χώρας απέναντι τους.
Μέσω των αδιάφθορων και σωστών δημοσκοπήσεων, θα μπορούσαμε να δώσουμε και να νιώσουμε ταυτόχρονα, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στον κόσμο, για συγκεκριμένα θέματα που αφορούν έμμεσα ή άμεσα, τη καθημερινότητα μας και είτε αυτά μας θίγουν, είτε συμφωνούμε, να μπορούν όλοι μέσω διαφάνειας και αμερόληπτων διαδικασιών, να καταθέτουν την άποψη τους, ώστε να βλέπουν τα αληθή αποτελέσματα της έρευνας όπως πραγματικά βγαίνουν, μετά τις δηλώσεις και τις απόψεις που μαζεύτηκαν από το ερωτηματολόγιο των δημοσκόπων, πάνω σε ζητήματα στα οποία κλήθηκε να απαντήσει κάθε νοήμων, σώφρων και νόμιμος πολίτης του Κράτους.
Μια τέτοιου είδους δημοσκόπηση επίσης, βοηθάει ώστε να γνωρίζουμε εμείς(οι απλοί πολίτες) αλλά και αυτοί στους οποίους απευθυνόμαστε θέτοντας τα ερωτήματα μας και καταθέτοντας τις απόψεις μας, να μπορέσουν να μας αφουγκραστούν και να πράξουν ανάλογα. Σε ένα Κράτος Δικαίου, ηθικής και μη διακρίσεων, οι δημοσκοπήσεις θα μπορούσαν να είναι ο μεσάζων για την έμμεση επικοινωνία όλων των πολιτών, με την άρχουσα τάξη, τη κυβέρνηση ή και τα μεγάλα επιχειρηματικά κεφάλαια της εκάστοτε χώρας.
Γενικά μέσω των δημοσκοπήσεων μπορούμε να μάθουμε την άποψη του λαού για όλα τα θέματα που αφορούν και ταλανίζουν τη κοινωνία μας. Από κυβερνητικά ζητήματα, έως την ευαισθησία των πολιτών, για φιλανθρωπικές και φιλοζωικές δράσεις.
Όμως όταν αυτό το όπλο γνώσεως πέφτει σε λάθος χέρια, τότε από βήμα βούλησης και ελεύθερης έκφρασης των πολιτών, μετατρέπεται σε μέγιστο μέσο ανήθικης προπαγάνδας και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Σε πολλές κοινωνίες(ανάμεσα τους και η Ελλάδα) έχουμε δει να συμβαίνει ουκ ολίγες φορές, η προσπάθεια διαμόρφωσης εκλογικού αποτελέσματος ή και δημοψηφίσματος, με την ξεκάθαρα αντίθετη γνώμη των πολιτών. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το δημοψήφισμα του 2014, στο ερώτημα, αν οι Έλληνες ήθελαν τα μνημόνια ή όχι. Ενώ η λαϊκή βούληση ήταν ξεκάθαρη με το 67% να είναι το τελικό αποτέλεσμα υπέρ του "ΟΧΙ", τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παραπληροφορούσαν και έκαναν προπαγάνδα συνεχώς υπέρ του "ΝΑΙ", παρουσιάζοντας ψεύτικες δημοσκοπήσεις και νοθευμένα γκάλοπ, που έδειχναν επικράτηση του "ΝΑΙ", με 5-6 μονάδες διαφορά, μάλιστα! Στη Βραζιλία πρόσφατα εκλέχτηκε εν μέσω καταγγελιών από τον λαό, κάποια αδέσμευτα ΜΜΕ και πολλούς ακτιβιστές, ένας ακροδεξιός πρόεδρος, με καμπάνια που στηρίχθηκε σε δημοσκοπήσεις με πλαστά αποτελέσματα, fake news και μια γενικότερη προβολή του προσώπου του, χωρίς να τηρηθεί κανένας κώδικας δεοντολογίας. Αντίθετα μάλιστα, καταλύθηκαν έννοιες όπως η Δημοκρατία, η ελευθερία βούλησης και έκφρασης, έγινε φίμωση των πολιτών και όσων άλλων αντιδρούσαν, μέσω ΚΑΙ των δημοσκοπήσεων. Υπήρξε πλασματική και φαιδρή η μεγάλη δημοφιλία του ακροδεξιού προέδρου. Ενώ ταυτόχρονα παρουσίαζαν μη διασταυρωμένα ή ψεύτικα στοιχεία, για το "ανθρώπινο" του πρόσωπο.
Σε τέτοιες και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις λοιπόν, οι δημοσκοπήσεις όταν ελέγχονται είναι επικίνδυνες για το καλό του τόπου, της κοινωνίας, το δίκαιο και την ελεύθερη βούληση του λαού. Όταν όμως χρησιμοποιηθούν σωστά, τότε μπορεί να βγουν εν μέσω ατής της διαδικασίας πολλά θετικά για τη κοινωνία και να υπάρξει μεγάλο συμφέρον για τους πολίτες, αλλά ακόμα και για τους ίδιους τους ανθρώπους, στους οποίους απευθύνονται αυτοί. Με απλά και λίγα λόγια, όταν χρησιμοποιούνται οι δημοσκοπήσεις για να παρουσιάσουν σε γενική κλίμακα την λαϊκή έκφραση, τότε οι δημοσκοπήσεις αποτελούν μια απόλυτα δημοκρατική διαδικασία. Όταν όμως χρησιμοποιούνται για να γίνει απροκάλυπτη προπαγάνδα και να εξυπηρετήσει τα σχέδια κάποιων δολοπλόκων, τότε η χρήση της, τείνει να υφίσταται, έως και αντιδημοκρατική!

Άλλωστε τι αποζητάει κάθε λογικός και δημοκρατικός πολίτης; τι αποζητάει κάθε εργαζόμενος και καταπιεσμένος σε τούτο το τόπο που ζούμε όλοι μας; εκτός από τη χαμένη του αξιοπρέπεια φυσικά.
Σε επίπεδο ενημέρωσης, ζητάει την αλήθεια! Από όπου κι αν προέρχεται αυτή και όσο γλυκιά ή πικρή κι αν είναι. Εάν οι δημοσκοπήσεις θέλουμε να ακολουθήσουν ένα σωστό δρόμο, όπου μέσω αυτού θα αποκτήσουν αξιοπιστία και κύρος, τότε καλό θα ήταν να παραπέμψουμε τους δημοσκόπους στα λόγια (και τις πράξεις) ενός τεράστιου ιστορικού ηγέτη, που φούντωσε τη φλόγα της αλλαγής!

<<Η τακτική μας λοιπόν είναι να λέμε την αλήθεια.
Να λέμε την αλήθεια κι όταν ακόμη δε μας συμφέρει,
γιατί μόνον έτσι θα κάνουμε τον κόσμο να μας πιστέψει.
Μόνο τότε δε θα μπορέσει κανείς, μα κανείς να μας βάλει κάτω,
όταν λέμε την αλήθεια παντού και πάντα, σ' όλες τις καμπές της>>

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου