Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Σκέψεις και ανάλυση για τον 2ο τελικό της Α1 μπάσκετ ανδρών, ανάμεσα στους "αιώνιους".


Παναθηναϊκός vs Ολυμπιακός, πράξη 2η λοιπόν. Όπως αποδείχθηκε στον πρώτο τελικό την Κυριακή στο ΟΑΚΑ, οι τίτλοι του φαβορί και η στατιστική, δεν είναι αυτά που δίνουν, τους πραγματικούς τίτλους και τα τρόπαια. Ο Παναθηναϊκός ξεκινούσε την σειρά, σαν το απόλυτο φαβορί, μάλιστα με πολύ μεγάλο ποσοστό φίλων του μπάσκετ, να πιστεύει ότι μπορεί να κάνει και τη "σκούπα", νικώντας με 3-0 στα ματς της σειράς, τον αιώνιο αντίπαλο του. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε, ακριβώς το αντίθετο μάλιστα!
Οι "πράσινοι" ήταν γενικότερα σε κακό βράδυ, τόσο ο Πασκουάλ, όσο και οι παίκτες του. Σε αντίθεση με τους "ερυθρόλευκους", που σχεδόν όλα όσα έκαναν σε πάγκο και παρκέ, έπιαναν και κατά αυτό τον τρόπο, έχτιζαν ψυχολογία και έπαιρναν θάρρος σιγά σιγά. Οι οποίοι δεν μάγεψαν βέβαια με την απόδοση τους, όμως σίγουρα ήταν πολύ περισσότερο εύστοχοι και συγκεντρωμένοι, από τους αντιπάλους τους, στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα.
Οι "εγκληματικές" επιλογές του προπονητή του Παναθηναϊκού, κατά τη διάρκεια του αγώνα, όπου έβγαλε μέσα σε 5 λεπτά στο β' δεκάλεπτο (με το σκορ στο +10), ολόκληρη τη βασική πεντάδα των παικτών του και την "ξέχασε" στον πάγκο, για πάρα πολύ ώρα, (κίνηση καθοριστική για να χαθεί το ματς), αφήνοντας τον αντίπαλο του να επανέλθει, να γυρίσει το παιχνίδι και μάλιστα, να πάρει και διαφορά στο σκορ! Ενώ ακόμα και τότε, δεν είχε κάποια απάντηση και δεν έδειξε καμιά αντίδραση όπως θα έπρεπε! Άρχισαν να γέρνουν τη πλάστιγγα της νίκης, προς τη μεριά των "φιλοξενούμενων".
Όμως λάθη έγιναν και σε επίπεδο επιλογής των ξένων παικτών, που θα πλαισίωναν την ομάδα, για τους τελικούς του Πρωταθλήματος. Έμειναν εκτός των τελικών, οι πολύ φορμαρισμένοι και σίγουρα πιο χρήσιμοι και έτοιμοι, Ντένμον, Γκέμπριελ (ξεχώρισε πέρυσι στους τελικούς, σαν ένας από τους καλύτερους παίκτες και ήταν από τους κύριους παράγοντες, που συνέβαλαν στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος και το "Break" στο 5ο ματς, μέσα στο ΣΕΦ) και ο νεοαποκτηθέντας Πέιν. Στη θέση των οποίων, ο Καταλανός τεχνικός του Τριφυλλιού, προτίμησε για δικούς του λόγους, να πάρει τον τραυματία Λοτζέσκι, τον λίγο (όπως εχει αποδειχθεί πλέον) Λεκαβίτσιους και τον κάκιστο Ρίβερς, ο οποίος είναι φανερό, ότι έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα και δε θυμίζει σε καμία περίπτωση, τον παλιό καλό του εαυτό, που όλοι ξέραμε.
Εκτός αυτών βέβαια, αυτό που έγινε τη Κυριακή το βράδυ, ήταν γενικά ένας κακός συνδυασμός προπονητή και παικτών, όπου οι παίκτες του Παναθηναϊκού, επέδειξαν μια προκλητική αδιαφορία στη πλειοψηφία τους (διασώθηκαν ο Θανάσης Αντετοκούνμπο και ο Τζέιμς, που τουλάχιστον  έδειξαν ότι θέλουν να παίξουν και όχι να κοροϊδέψουν, σαν τους υπόλοιπους). Εξοργίζοντας με αυτό  τον τρόπο και την απαράδεκτη συμπεριφορά τους, πρώτα πρώτα τον κόσμο της ομάδας, τον προπονητή τους, αλλά και προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του πρώην προέδρου της ΚΑΕ, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο οποίος τους μίλησε στην προπόνηση της ομάδας, μετά τον πρώτο τελικό στο ΟΑΚΑ, σε πάρα πολύ έντονο και αυστηρότατο ύφος! Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, μεταξύ  άλλων, φαίνεται να είπε προς τους παίκτες της ομάδας του:
«Αποκλειστήκατε από την ΑΕΚ στο Κύπελλο και από την κατά τεκμήριο κορυφαία ομάδα της Ευρώπης, την Ρεάλ στην Ευρωλίγκα. Δεν σας είπαμε τίποτα. Αλλά δεν είναι δυνατόν να χάσατε το πρωτάθλημα από τον χειρότερο Ολυμπιακό της τελευταίας δεκαετίας. Αν το… καταφέρετε και αυτό, να σηκωθείτε όλοι και να φύγετε». Ενώ επίσης, ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, τόνισε πως ο Παναθηναϊκός μετρά 22 σερί σεζόν, έχοντας κατακτήσει τουλάχιστον ένα τίτλο (από το 1996 και έπειτα) και πως δεν είναι δυνατόν, η φετινή ομάδα, να συνδέσει το όνομα της, με μια "στείρα" από τίτλους χρονιά.
Για το λόγο αυτό, αποφάσισε πως θα
 επιβάλλει πρόστιμο ενός μισθού σε όλη την ομάδα, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ, μόνο σε περίπτωση απώλειας του Πρωταθλήματος. 

Στα αγωνιστικά τώρα.
Ο Παναθηναϊκός έχει σαφώς πολύ καλύτερη και πιο δυνατή ομάδα, σαν σύνολο και σε μονάδες, από τον Ολυμπιακό. Αρκεί να σοβαρευτούν και να παίξουν όπως ξέρουν οι παίκτες του "Εξάστερου". Ενώ θα ήθελα να αναφέρω και κάτι άλλο, που πλέον είναι ξεκάθαρο ότι συμβαίνει. Η εποχή των δυνατών, αήττητων, κολασμένων (με τη καλή έννοια πάντα) γηπέδων και της δυναμικής της έδρας... έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Όπως βλέπουμε και στην Ευρώπη. Εάν δεν έχεις καλή ομάδα και παίκτες  μυαλωμένους, δε πας πουθενά. Αντίθετα αν τα έχεις αυτά, δε σε φοβίζει τίποτα και δε σε σταματάει κανένας. Οι ρομαντικές εποχές που η έδρα και ο κόσμος, έπαιρναν το παιχνίδι από μόνοι τους, καλώς ή κακώς, έχουν τελειώσει. Ο Παναθηναϊκός ειδικά, το αποδεικνύει αυτό, εδώ και πάρα πολλά χρόνια (από το 1999 και μετά) μέσα στο ΣΕΦ.
Αυτή την σειρά, εάν ξυπνήσουν και σοβαρευτούν οι παίκτες και ο προπονητής του Παναθηναϊκού, τότε θα τη γυρίσουν, πιο εύκολα από ότι περιμένουν οι περισσότεροι και πλέον, ακόμα και οι ίδιοι οι φίλοι του Τριφυλλιού! Εάν όμως δείξουν την ίδια απαράδεκτη εικόνα, όπως στο πρώτο ματς του ΟΑΚΑ, τότε  είναι ικανοί να χάσουν και με 3-0 τη σειρά, με επίσης πιο μεγάλη ευκολία, από ότι θα περίμεναν οι περισσότεροι φίλοι του μπάσκετ και των δύο ομάδων γενικότερα. Ο Παναθηναϊκός έχει πιο φρέσκο και ταλαντούχο υλικό. Ο Ολυμπιακός έχει πολύ κουρασμένους, τους βασικούς κυρίως παίκτες του! Αυτή είναι η μέχρι τώρα, κρίσιμη διαφορά μεταξύ των δύο. Ο ένας έχει ξεκούραστους (πλην Καλάθη, που φυσιολογικό είναι, δεν είναι βιονικός ο άνθρωπος), αλλά αδικαιολόγητα αδιάφορους παίκτες. Και ο άλλος, έχει ναι μεν πολύ πιο κουρασμένη ομάδα, που όμως δεν έχει να χάσει τίποτα, έχοντας τον τίτλο του αουτσάιντερ εξαρχής και γι αυτό παίζει όπως μπορεί και πιο απελευθερωμένα, σε σχέση με τον αντίπαλο του. Τουλάχιστον αυτό έγινε, στο πρώτο ματς της σειράς, όπου όλοι περίμεναν, μια άνετη επικράτηση του γηπεδούχου Παναθηναϊκού.

Κατά την προσωπική μου άποψη, φαβορί παραμένουν οι "πράσινοι", ασφαλώς με λιγότερες πιθανότητες, από ότι πριν το ξεκίνημα της σειράς. Όμως φαίνεται ότι ο Ολυμπιακός, έχει ένα ταβάνι για φέτος, το οποίο οφείλεται στο ότι τα δυνατά του "όπλα", δε μπορούν να προσφέρουν αυτά που πρόσφεραν παλαιότερα, λόγω κούρασης, λόγω τραυματισμών και διαφόρων ταλαιπωριών. Στην αντίπερα όχθη, το μόνο που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός, είναι ένα γερό και δυνατό ξύπνημα! Εάν ξυπνήσει από τον "λήθαργο" της Μυκόνου και των διακοπών στη παραλία, τότε θα παίξει σοβαρό μπάσκετ, όπως μπορεί και ξέρει φυσικά. Το οποίο σημαίνει ότι θα καταφέρει να φτάσει στη νίκη, κάνοντας το "Break to Break" και σπάζοντας την έδρα του αιώνιου αντιπάλου του, για ακόμα μια φορά σε τελικούς και όχι μόνο.

Καλό ματς θέλουμε να γίνει, να κερδίσει ο πραγματικά καλύτερος. Να κερδίσει η ομάδα που δίκαια θα το αξίζει και ας ελπίσουμε... να μείνουμε στα αγωνιστικά του παιχνιδιού και μακριά από επεισόδια, κλίμα τρομοκρατίας και τραμπουκισμούς των γνωστών ουγκανόκαφρων, που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση, με το αληθινό και πραγματικό μπάσκετ, ή τον αθλητισμό σε όλες του τις εκφάνσεις, γενικότερα.


Υ.Γ: Ο Ολυμπιακός έχει αυτή τη στιγμή, τη ψυχολογία με το μέρος του. Όμως αν κάνει το λάθος και  υποτιμήσει τον αιώνιο αντίπαλο του, τότε δε θα χάσει μόνο το πλεονέκτημα έδρας, που κέρδισε από το 1ο ματς στο ΟΑΚΑ, αλλά και ολόκληρη τη σειρά των τελικών, μαζί με το Πρωτάθλημα φυσικά! 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου