Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Μάγκικη ανατροπή και Παναθηναϊκή πρόκριση!

Ο Παναθηναϊκός κόντρα σε έναν αξιόμαχο ΠΑΣ Γιάννενα και έναν πολύ κακό επόπτη, κατάφερε να πετύχει μέσα στο ΟΑΚΑ την νίκη-πρόκριση για τους '8' του Κυπέλλου Ελλάδας, ανατρέποντας μάλιστα το εις βάρος του 0-1 του πρώτου ημιχρόνου! Του Θεοδόση Βαδιάκα
Σε έναν αγώνα δίχως αύριο, οι «πράσινοι» κλήθηκαν να ξεπεράσουν το εμπόδιο του ΠΑΣ και την ήττα που υπέστησαν με 1-0 στου Ζωσιμάδες, στον πρώτο ματς της φάσης των '16' για το Κύπελλο Ελλάδος. Από την αρχή οι προθέσεις στο αγωνιστικό στυλ που θα ακολουθούσαν οι δυο ομάδες ήταν λίγο - πολύ γνωστές. Οι γηπεδούχοι θα πίεζαν σε όλο το γήπεδο τον αντίπαλο τους για να πετύχουν το γρήγορο γκολ και οι φιλοξενούμενοι από την άλλη, θα προσπαθούσαν να κρατήσουν το '0' στην άμυνα, εκμεταλλευόμενοι τους κενούς χώρους που πιθανόν να δημιουργούνταν στα μετόπισθεν του Παναθηναϊκού. Μπήκε πιο δυνατά ο ΠΑΟ, προηγήθηκε ο ΠΑΣ! Στο πρώτο εικοσάλεπτο οι παίκτες του Γιώργου Δώνη είχαν την κατοχή της μπάλας και προσπάθησαν να δώσουν στο παιχνίδι τον ρυθμό που ήθελαν. Η πρώτη καλή ευκαιρία του αγώνα όμως ήταν για τον ΠΑΣ. Στο 12ο λεπτό του αγώνα, ξεκίνησε μια αντεπίθεση από τα πόδια του Γκριζμάν, έπειτα από σουτ του ίδιου η μπάλα κόντραρε και έφτασε στον Ξύδα, ο οποίος μπήκε μέσα στη περιοχή του Διούδη, αλλά νικήθηκε από τον Έλληνα διεθνή τερματοφύλακα. Άμεση ήταν η απάντηση των «πράσινων» στην ευκαιρία των φιλοξενούμενων. Ένα λεπτό αργότερα, ο Μακέντα από καλή θέση μέσα στην αντίπαλη περιοχή έπιασε μια κεφαλιά έπειτα από σέντρα του Μπουζούκη, η μπάλα όμως πέρασε ξυστά δίπλα από το κάθετο δοκάρι. Στο 20' και στο 21' οι Μπουζούκης με τεχνική σέντρα-σουτ και ο Γιόχανσον με δυνατό ευθύβολο τελείωμα, δοκίμασαν να απειλήσουν έξω από την περιοχή την εστία του Γιαννίκογλου, αμφότεροι όμως δεν τα κατάφεραν. Τέσσερα λεπτά αργότερα οι Ηπειρώτες κέρδισαν κόρνερ. Ο Αποστολόπουλος με ωραία εκτέλεση βρήκε τον Παντελάκη μέσα στη μικρή περιοχή των «πράσινων» και ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού με καρφωτή κεφαλιά άνοιξε το σκορ στο ΟΑΚΑ. Ο 24χρονος αμυντικός δεν πανηγύρισε το γκολ που πέτυχε, σεβόμενος το παρελθόν του με το «Τριφύλλι».
Η φάση που "άναψε" το ματς Οι παίκτες του Γιώργου Δώνη άργησαν να αντιδράσουν, κάτι που έπραξαν στο 33ο λεπτό. Ο Κουρμπέλης με βαθιά μπαλιά βρήκε στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΣ τον Ινσούα και εκείνος έστειλε με κεφαλιά τη μπάλα στα δίχτυα, αφού πρόλαβε την έξοδο του αντίπαλου τερματοφύλακα. Το γκολ όμως δεν μέτρησε και ακυρώθηκε λανθασμένα ως οφσάιντ. Μια απόφαση που εξόργισε τον αριστερό μπακ του «Τριφυλλιού», ο οποίος σούταρε δυνατά τη μπάλα προς τον βοηθό και γι αυτό δέχθηκε σωστά τη κίτρινη κάρτα από τον διαιτητή. Η φάση αυτή θα μπορούσε να ήταν όμως η πιο κρίσιμη του παιχνιδιού. Όχι μόνο γιατί αλλοιώνεται το αποτέλεσμα εκείνη τη στιγμή και δεν δίδεται (όπως θα έπρεπε) η ευκαιρία στον ΠΑΟ να μπει ξανά στο παιχνίδι της πρόκρισης, αλλά ταυτόχρονα υπήρξε κίνδυνος από τα νεύρα που προκλήθηκαν στους «πράσινους» παίκτες, να χαθεί εντελώς η αυτοσυγκέντρωση και αυτό να βγει μέσα στο γήπεδο.
Εν συνεχεία στο 36' και το 44', οι «πράσινοι» είχαν άλλες δύο ευκαιρίες για γκολ, οι οποίες όμως σημειώθηκαν εξίσου λανθασμένα ως οφσάιντ. Αυτές οι υποδείξεις μαζί με το ακυρωθέν γκολ του Ινσούα, πυροδότησαν έντονες αποδοκιμασίες από τον κόσμο, τους παίκτες και το τεχνικό τιμ του Παναθηναϊκού, προς τον δεύτερο βοηθό του Παπαδόπουλου.
Τέλος ημιχρόνου Έτσι, με έντονο προβληματισμό, εκνευρισμό και αγανάκτηση από τους ανθρώπους του ΠΑΟ, τελείωσε το πρώτο ημίχρονο. Οι Γιαννιώτες πήγαν με το προβάδισμα στα αποδυτήρια και με συνολικό σκορ αγώνων 0-2, είχαν το πάνω χέρι στην υπόθεση πρόκριση. Αντεπίθεση και ανατροπή για την πρόκριση! Αυτό βέβαια ίσχυε μόνο για έως και 10 λεπτά μετά την ανάπαυλα. Οι παίκτες Γιώργου Δώνη μπήκαν στο δεύτερο ημίχρονο ψυχωμένα, με πάθος, και αποφασισμένοι για να πετύχουν την μεγάλη ανατροπή που θα τους έδινε την πρόκριση. Η προειδοποίηση ήρθε στο 51', όταν μετά από κόρνερ ο νεοεισελθών Περέα έπιασε τη κεφαλιά ανάμεσα σε 3 αντιπάλους, ο Γιαννίκογλου όμως πραγματοποιώντας την επέμβαση του ματς, απέκρουσε σε κόρνερ. Το γκολ που έψαχναν οι «γηπεδούχοι» ήρθε στο 56ο λεπτό. Ο Ζαχίντ έβγαλε μια πολύ γλυκιά σέντρα στην αντίπαλη περιοχή, ο Χρήστος Δώνης ξέφυγε από τα μαρκαρίσματα και με άπιαστη κεφαλιά ισοφάρισε γρήγορα, δίνοντας ξανά ελπίδες πρόκρισης στους «πράσινους». Και αυτές οι ελπίδες αναπτερώθηκαν ακόμα περισσότερο, μέσα σε μόλις δύο λεπτά!
Αρχικά ο Ζαχίντ πάσαρε στον Γιόχανσον βγάζοντας τον σε πλεονεκτική θέση για γκολ, ο Μπουκουβάλας όμως έτρεξε και με ωραία αμυντική προσπάθεια, παραχώρησε το κόρνερ για τον Παναθηναϊκό. Από αυτήν την εκτέλεση προήλθε το 2ο τέρμα των γηπεδούχων. Ο Σένκεφελντ που είχε ανέβει για το κόρνερ που κέρδισαν οι «πράσινοι» από την προηγούμενη φάση, έπειτα από κόντρες βρέθηκε μέσα στην αντίπαλη περιοχή απέναντι από τον Γιαννίκογλου, πλάσαρε εύστοχα κάνοντας το 2-1 και έβαλε εκ νέου "φωτιά" στο ματς!
Η ασφυκτική πίεση που ασκούσαν οι παίκτες του Γιώργου Δώνη στους αντιπάλους τους συνεχίστηκε, και μάλιστα σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Η κατοχή της μπάλας είχε φτάσει στα επίπεδα του 73% για τους «πράσινους», ενώ ταυτόχρονα οι του ΠΑΣ Γιάννενα δεν μπορούσαν να βγουν από την περιοχή τους, ούτε και να απομακρύνουν σωστά την μπάλα. Ο προπονητής των Ηπειρωτών έβλεπε το πρόβλημα και έκανε ό,τι διορθωτικές κινήσεις μπορούσε για να συνεφέρει τους ποδοσφαιριστές του, από το εμφανέστατο σοκ που είχαν υποστεί. Μάταια όμως... η επιθετικότητα και η συγκέντρωση των «πρασίνων» δεν άφηνε περιθώρια ανασυγκρότησης στον ΠΑΣ. Στο 70ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Γιόχανσον κέρδισε πέναλτι για τον Παναθηναϊκό, καθώς ανατράπηκε από το άτσαλο μαρκάρισμα του Μπουκουβάλα μέσα στην περιοχή. Ο Μακέντα ανέλαβε την εκτέλεση και πέτυχε το 3ο γκολ για το «Τριφύλλι», στέλνοντας στην άλλη γωνία τον Γιαννίκογλου.
Το τέρμα του Ιταλού επιθετικού έδωσε σκορ πρόκρισης στους «πράσινους» και αυτό από ότι φαίνεται εκνεύρισε τον Καρτάλη, που αδικαιολόγητα και χωρίς να προκληθεί, επιτέθηκε στον Μακέντα την ώρα που πανηγύριζε, θέλοντας να του πάρει τη μπάλα από τα χεριά. Η κίνηση αυτή από τον μέσο του ΠΑΣ προκάλεσε μια μικρή σύρραξη μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων, η οποία έληξε χωρίς παραπάνω παρατράγουδα, με τους Καρτάλη και Δώνη να δέχονται την κίτρινη κάρτα από τον διαιτητή.
Η "θυσία" του αρχηγού! Εκεί που ο Παναθηναϊκός φαινόταν να έχει υπό τον έλεγχο του το παιχνίδι και να μη κινδυνεύει καθόλου από τους παίκτες του Αργύρη Γιαννίκη, συνέβη η φάση που προς στιγμήν φάνηκε να αλλάζει για λίγο την εικόνα του παιχνιδιού. Οι "φιλοξενούμενοι" αναγκαστικά ανοίχτηκαν για να πιέσουν τους "γηπεδούχους". Από αυτή την πίεση ο Διούδης οδηγήθηκε σε λάθος απομάκρυνση της μπάλας, στέλνοντας την προς τον Κολιά που έκανε κίνηση για να εκμεταλλευτεί τη φάση, όμως ο Κουρμπέλης με επικίνδυνη προβολή του έκανε φάουλ, και γι' αυτό ο Έλληνας διεθνής μέσος δέχθηκε σωστά την κόκκινη κάρτα (δεύτερη κίτρινη) από τον Παπαδόπουλο.
Μπορεί ο αρχηγός του Παναθηναϊκού να άφησε την ομάδα του με 10 παίκτες για το υπόλοιπο διάστημα του παιχνιδιού, ωστόσο αυτή του η απόφαση όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, βοήθησε έως και έσωσε το «Τριφύλλι». Καθότι σε περίπτωση που δεν ανέτρεπε τον αντίπαλο, οι Γιαννιώτες ήταν πολύ πιθανόν να πετύχουν το δεύτερο "χρυσό" γκολ, που θα τους έδινε σίγουρα την πρόκριση. {Λόγω επικαιρότητας, θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτή η φάση θύμισε κατά κάποιο τρόπο την αυτοθυσία του Βαλβέρδε, στον αγώνα Ρεάλ Μαδρίτης vs Ατλέτικο Μαδρίτης, για το Σούπερ Καπ Ισπανίας! Τότε ο Μοράτα έβαινε τετ α τετ με τον Κουρτουά, λίγα λεπτά πριν τη λήξη της παράτασης και με το σκορ ισόπαλο στο 0-0. Ο Ισπανός μέσος λοιπόν χωρίς δεύτερη σκέψη, προτίμησε να αποβληθεί κάνοντας ένα σκληρό τάκλιν στον αντίπαλο επιθετικό, παρά να κινδυνέψει να δεχθούν οι «μερένχες» το γκολ, που πιθανότατα θα έκρινε τον τελικό. Αρκετά παρόμοιες οι δυο περιπτώσεις το δίχως άλλο, και κοινή συνισταμένη είναι η "θυσία" των δύο παικτών, για το καλό της ομάδας τους.} (δείτε το σχετικό άρθρο και βίντεο για το Copa Espana πατώντας εδώ) Φινάλε με πρόκριση και πανηγυρισμούς για τους «πράσινους» Στα υπόλοιπα λεπτά του αγώνα, δεν σημειώθηκε κάποια αξιοσημείωτη φάση. Ο Παναθηναϊκός πιέστηκε από τους Γιαννιώτες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κινδύνεψε να δεχθεί γκολ. Το παιχνίδι έληξε με 3-1 και οι παίκτες του Γιώργου Δώνη ξέσπασαν σε έντονους πανηγυρισμούς μαζί με τον κόσμο και το τεχνικό τιμ των «πρασίνων». Το «Τριφύλλι» προκρίθηκε στη φάση των 8' του Κυπέλλου Ελλάδος ξεπερνώντας το εμπόδιο του αξιόμαχου ΠΑΣ Γιάννενα. Ο στόχος κατάκτησης τίτλου παρέμεινε ζωντανός για τον Παναθηναϊκό και τώρα οι «πράσινοι» περιμένουν να μάθουν τον επόμενο αντίπαλο τους για τη συνέχεια του θεσμού. -Μπορείτε να δείτε εδώ τα στιγμιότυπα του αγώνα- Οι δηλώσεις των δυο προπονητών Μετά τη λήξη του παιχνιδιού οι δυο προπονητές έκαναν κάποιες δηλώσεις ως είθισται, στη κάμερα του συνδρομητικού καναλιού. Πρώτος πήγε ο Αργύρης Γιαννίκης που τόνισε πως η ομάδα του πάλεψε όσο μπορούσε απέναντι σε έναν πολύ μεγάλο αντίπαλο, επηρεάστηκε όμως και από τις δύο γρήγορες αναγκαστικές αλλαγές. Κλείνοντας υπενθύμισε πως ο βασικός στόχος του ΠΑΣ είναι το Πρωτάθλημα και η άνοδος στη Super League. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως αυτή ήταν η πρώτη ήττα για τους Γιαννιώτες, την τρέχουσα αγωνιστική σεζόν! Ο Γιώργος Δώνης με τη σειρά του, εμφανίστηκε φανερά συγκινημένος και ανακουφισμένος για την νίκη-πρόκριση, ειδικά μετά από τον τρόπο που αυτή ήρθε. Υποστήριξε τους παίκτες του και ένιωσε δικαιωμένος για τον αγώνα τους. Ο Έλληνας προπονητής "λύγισε" και με δάκρυα στα μάτια έκανε δηλώσεις από καρδιάς για το πόσο αγαπάει τον Παναθηναϊκό, θέλοντας παράλληλα να τονίσει το καλό-οικογενειακό κλίμα που υπάρχει στην ομάδα του, ανάμεσα στους παίκτες και το τεχνικό τιμ.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου