Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Η "Βασίλισσα" κυριάρχησε και στην Αραβία!


Το βράδυ της 13ης Ιανουαρίου του 2020 στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το 11ο Σούπερ Κάπ Ισπανίας και την πρώτη κούπα για τη νέα δεκαετία, επικρατώντας της Ατλέτικο Μαδρίτης με 4-1 στη διαδικασία των πέναλτι.

Στο σχεδιάγραμμα αποτυπώνονται τα κυριότερα στατιστικά στοιχεία της αναμέτρησης


Του Θεοδόση Βαδιάκα


Η κανονική διάρκεια του αγώνα είχε λήξει με τις δυο ομάδες να είναι ισόπαλες μετά από ένα πολύ δυνατό αγώνα, δίχως να έχουν πετύχει τέρματα. Κυρίαρχα στοιχεία του παιχνιδιού ήταν οι σκληρές άμυνες, οι δυνατές διεκδικήσεις και η αφοσίωση στην αμυντική προσήλωση του ματς.

   Οι δυο "φύλακες "άγγελοι"
Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού και την λευκή ισοπαλία ως τελικό αποτέλεσμα έπειτα από 120' λεπτά, έπαιξαν οι τερματοφύλακες των δυο ομάδων. Κουρτουά και Όμπλακ κατέβασαν τα ρολά και δεν επέτρεψαν να παραβιαστεί η εστία τους ούτε μία φορά. Με κρίσιμες επεμβάσεις και σωστές τοποθετήσεις συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να κρατήθεί το "0" στα μετόπισθεν. Φυσικά ο Κουρτουά με τις δυο αποκρούσεις του στη διαδικασία των πέναλτι, βγήκε νικητής στη μάχη των τερματοφυλάκων και χάρισε το τρόπαιο στη «Βασίλισσα».

 Οι... "πρώην" MVP και η φάση του αγώνα


Ο Federico Valverde και ο Alvaro Morata έπαιξαν αμφότεροι κόντρα στις πρώην τους ομάδες, επιδεικνύοντας καταπληκτική απόδοση στον αγώνα, ενώ παράλληλα ήταν και οι δυο υπεύθυνοι για τις μεγαλύτερες ευκαιρίες της αναμέτρησης. Φυσικά η φάση που σημάδεψε τους ίδιους άλλα και την έκβαση του ματς έγινε στο 115', όταν ο κεντρικός μέσος της Ρεάλ ανέτρεψε με ξεκάθαρο αντιαθλητικό τάκλιν τον αντίπαλο του, την ώρα που ο επιθετικός της Ατλέτικο έβγαινε τετ α τετ με τον Κουρτουά. Αυτό επέφερε την κόκκινη κάρτα για τον Βαλβέρδε, αλλά όπως αποδείχθηκε ταυτόχρονα υπήρξε και η πιο καθοριστική στιγμή της βραδιάς, μιας και σε περίπτωση που ο Μοράτα δεν είχε ανατραπεί, πιθανότατα θα είχε σκοράρει και θα έδινε την νίκη, αλλά και τον τίτλο στους «ροχιμπλάνκος». Δικαίως λοιπόν λόγω συνολικής εμφάνισης στον αγώνα, αλλά και της κρίσιμης απόφασης του να "θυσιαστεί" με αποβολή για τους «μερένχες», ο Φεντερίκο Βαλβέρδε ανακηρύχθηκε επίσημα ο MVP του τελικού.

Χαρακτηριστική μάλιστα ήταν και η αντίδραση του Ντιέγκο Σιμεόνε, όταν αποχωρούσε από τον αγωνιστικό χώρο ο μέσος της Ρεάλ. Ο Αργεντινός κόουτς έριξε μια... φάπα παρηγοριάς και κατανόησης στον Βαλβέρδε, με τους δυο να δίνουν ένα πολύ όμορφο στιγμιότυπο στην αναμέτρηση.


Η ιστορία επαναλήφθηκε...
Τα τελευταία 6 χρόνια, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει έρθει ισόπαλη (κανονική διάρκεια αγώνα) με την Ατλέτικο Μαδρίτης σε 4 τελικούς. Στους 3 από αυτούς έχουν βγει νικητές οι  «μερέχνες», ενώ μόλις σε 1 έχουν βγει νικητές οι «ροχιμπλάνκος».

-Πιο συγκεκριμένα, τη σεζόν 2013-14 η «Βασίλισσα» επικράτησε στο τέλος επί της συμπολίτισσας της με 4-1, αφού πρώτα στη κανονική διάρκεια του ματς, ο Σέρχιο Ράμος με κεφαλιά στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης ισοφάρισε για τους «μπλάνκος» και έστειλε το ματς στη παράταση.


-Δύο χρόνια αργότερα, η Ρεάλ κατέκτησε το 11ο Τσάμπιονς Λιγκ στην χρυσή ιστορία της, επικρατώντας με 5-3 στη ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι, απέναντι στην Ατλέτικο. Η κανονική διάρκεια και η παράταση βρήκε τις δυο ομάδες ισόπαλες με 1-1. Οι ποδοσφαιριστές της «Βασίλισσας» όμως ήταν πιο εύστοχοι από τα 11 βήματα, και έτσι στέφθηκαν Πρωταθλητές Ευρώπης.


-Το 2018 ήταν η σειρά της Ατλέτικο να πανηγυρίσει την πρώτη της μεγάλη νίκη σε τελικό, απέναντι στην μισητή αντίπαλο της. Με την Ρεάλ να είναι Πρωταθλήτρια Ευρώπης και την τους «ροχιμπλάνκος» να έχουν κατακτήσει το Europa League, το μεταξύ τους ντέρμπι προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον. Έπειτα από ένα φανταστικό 90λεπτο, οι δυο μονομάχοι ήταν ισόπαλοι με 2-2. Στην παράταση όμως η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε (ο οποίος έβλεπε το ματς από τις εξέδρες του γηπέδου λόγω τιμωρίας), ήταν καλύτερη, πέτυχε άλλα 2 τέρματα και κατέκτησε επάξια το Ευρωπαϊκό Σούπερ.



-Φέτος λοιπόν η «Βασίλισσα» ήρθε ισόπαλη με την Ατλέτικο χωρίς τέρματα για 120 λεπτά αγώνα, στον τελικό του Σούπερ Καπ Ισπανίας. Με πρωταγωνιστή όμως τον  Κουρτουά, και τους Καρβαχάλ, Ροντρίγκο, Μόντριτς, Σέρχιο Ράμος να ευστοχούν από την άσπρη βούλα, η Ρεάλ επικράτησε δίκαια με 4-1 στη διαδικασία των πέναλτι,  κόντρα σε μια άξια αντίπαλο και έτσι κατέκτησε το τρόπαιο.


Ο Άρχοντας των Τελικών Ζινεντίν Ζιντάν

Αυτό αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι το πρώτο Σούπερ Καπ Ισπανίας στην προπονητική καριέρα του Ζιντάν και ο 9ος σερί διαδοχικός τίτλος - σε όλες τις διοργανώσεις - σε τελικό που ο Ζιζού βρίσκεται στο «τιμόνι» της «Βασίλισσας». Ρεκόρ που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου και που ήδη χρίζει τον Μεγάλο Γάλλο σε... Άρχοντα των Τελικών!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου