Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Πρεμιέρα στο Πρωτάθλημα με ισοπαλία και VAR!



Του Θεοδόση Βαδιάκα

Στον πρώτο αγώνα της Super League 1 για την σεζόν 2019-2020, η Λαμία φιλοξένησε τον Παναθηναϊκό. Οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες (1-1) σε έναν αγώνα που δεν χάρισε πολλές συγκινήσεις και που η ποιότητα του κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα. Φυσικά αυτό που είχε τη μεγαλύτερη σημασία, ήταν η χρήση του VAR για πρώτη φορά σε αγώνα του ελληνικού πρωταθλήματος, κάτι που έγινε μάλιστα απόλυτα επιτυχημένα και βοήθησε στη διαμόρφωση του τελικού δίκαιου αποτελέσματος.

Μέτριο παιχνίδι και θέαμα με το… «σταγονόμετρο», αλλά απόλυτα θετική συμβολή στην πρώτη του VAR

Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με αρκετές φάσεις και το κυριότερο, με πετυχημένη χρήση του VAR σε κρίσιμες στιγμές! Κυρίως στην υπόδειξη για το πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού, η τεχνολογία βοήθησε με τρόπο που δεν είχε γίνει ποτέ πριν στο παρελθόν. Θυμίζουμε μάλιστα, ότι αρχικά το χέρι του αμυντικού της Λαμίας, είχε υποδειχθεί... ως κόρνερ από τον διαιτητή της αναμέτρησης. Έπειτα από τη συμβουλή των ανθρώπων του VAR, άλλαξε σωστά η απόφαση και καταλογίστηκε η εσχάτη των ποινών υπέρ των “πράσινων”.
Στο δεύτερο ημίχρονο είδαμε ένα πολύ κακό παιχνίδι, χωρίς φάσεις και χωρίς κάποια μεγάλη ευκαιρία και για τις δύο ομάδες. Ο Παναθηναϊκός είχε την κατοχή της μπάλας, χωρίς να μπορέσει όμως να ωφεληθεί. Στον αντίποδα, η Λαμία «ταμπουρώθηκε» πίσω από το κέντρο και έδειξε ότι είχε διάθεση μόνο να κρατήσει το ισόπαλο αποτέλεσμα. Οι γηπεδούχοι έβγαιναν στην επίθεση μόνο έπειτα από αβίαστα λάθη των “πράσινων” αμυντικών.

Τα στοιχεία, η ιστορία και ό,τι σημειώθηκε πριν την έναρξη του παιχνιδιού

24/8/19 ώρα 19:00 -1η αγωνιστική του 61ου Ελληνικού Πρωταθλήματος-

-Πρώτη φορά που συμμετέχει το
VAR σε αγώνα του Ελληνικού ποδοσφαίρου!
(Τα μέλη που ήταν στο control room παρήγγειλαν σουβλάκια… on air!)

-Πρώτη φορά επίσης
που ο Πρωταθλητής θα βγει έπειτα από αγώνες playoff μεταξύ των θέσεων 1-6, ενώ για δεύτερη φορά στην ιστορία του εθνικού πρωταθλήματος, συμμετέχουν πλέον μόνο 14 ομάδες.

-
Ο Λουκάς Βύντρα που έπαιζε για 9 χρόνια στον ΠΑΟ, βρέθηκε αντιμέτωπος για πρώτη φορά με την πρώην του ομάδα.

-
Υπήρχε όμορφη ατμόσφαιρα στις κερκίδες από τους φίλους των δύο ομάδων.
Οι “πράσινοι”
μάλιστα, είχαν πάνω από 1000 οπαδούς στο πλευρό τους...
μετρούσαν όμως 4 ματς χωρίς νίκη στη Λαμία, απέναντι στην ομώνυμη ομάδα για το Κύπελλο και το Πρωτάθλημα.

-Πριν την
σέντρα του ματς, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον θάνατο ενός αδικοχαμένου 17χρονου φίλου της γηπεδούχου ομάδας.

Τα κυριότερα και πιο σημαντικά γεγονότα του αγώνα:

Συνθέσεις των δυο ομάδων:





(Έναρξη αγώνα)

Πρώτο αναγνωριστικό 20λεπτο στο παιχνίδι, με τις δύο ομάδες να μην έχουν να παρουσιάσουν τίποτα το ιδιαίτερο.

Στο 20’
Γκολ για την Λαμία! Μετά από τραγική έξοδο του Διούδη και μεγάλη ασυνεννοησία του Έλληνα πορτιέρο με τον Γιόχανσον, ο Ρόμανιτς αφού πρώτα ξεπέρασε τον αμυντικό του “Τριφυλλιού” στο σπρίντ και έπειτα απέφυγε τον αντίπαλο τερματοφύλακα, πλάσαρε σε κενή εστία και άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους.

Στο 24’
Ανάσα δροσιάς για τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων.
«Cooling Break» στο ματς . Διαδικασία που προστέθηκε κι αυτή με τους νέους κανονισμούς του φετινού Πρωταθλήματος. Ειδικά κάτω από υψηλές θερμοκρασίες, σίγουρα βοηθάει.

Στο 30’
Πρώτη φάση για τον ΠΑΟ. Έπειτα από ασφυκτική πίεση στο χώρο του κέντρου οι πράσινοι κέρδισαν την μπάλα, γέμισαν στην αντίπαλη περιοχή με τον Κουρμπέλη, αλλά η κεφαλιά που έπιασε ο Μακέντα ήταν αδύναμη και κατέληξε στην αγκαλιά του Βελλίδη.

-Πρώτη φορά χρήση του VAR στην Ελλάδα.

Στο 33’
Πέναλτι για τον Παναθηναϊκό που καταλογίζεται από το VAR και όχι τον Σκουλά. Αρχικά υποδείχθηκε κόρνερ, ενώ υπήρξε πεντακάθαρη παράβαση από τον Πλιάτσικα που απέκρουσε τη μπάλα με το χέρι. Όταν ο διαιτητής άλλαξε την απόφαση του, ο αμυντικός των γηπεδούχων δέχθηκε την κίτρινη κάρτα.

Στο 35’
Γκολ για τον Παναθηναϊκό! Πρώτο γκολ στην ιστορία του ελληνικού Πρωταθλήματος, έπειτα από ορθή χρήση του VAR. Σκοράρει από την άσπρη βούλα ο Μακέντα και κάνει το 1-1!

Στο 39’
Γκολ για τον ΠΑΟ που ακυρώνεται σωστά από τον δεξιό επόπτη (και τον έλεγχο του
VAR)

Στο 44’
Μεγάλη ευκαιρία για το «Τριφύλλι». Ο Δώνης ξέφυγε από την παγίδα του οφσάιντ των αντίπαλων αμυντικών, σούταρε πολύ χλιαρά όμως, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Βελλίδη να αποκρούσει αρχικά και στη συνέχεια να μπλοκάρει.

Στο 46’
Ο Σκουλάς δείχνει την κίτρινη κάρτα για απρόσεκτο μαρκάρισμα στον Μακέντα. Το VAR και ο διαιτητής έκριναν ότι δεν χρειαζόταν κάποια περαιτέρω υπόδειξη, παρά τις διαμαρτυρίες των γηπεδούχων.

(Δεύτερο Ημίχρονο)

Χωρίς αλλαγές οι δυο ομάδες παρατάσσονται στον αγωνιστικό χώρο.

Στο 49’
Πρώτη καλή στιγμή για τον ΠΑΟ που μπήκε καλύτερα στο ξεκίνημα της επανάληψης. Έπειτα από ωραία συνεργασία, ο Ζαχίντ σούταρε έξω από την περιοχή, αλλά η τελική προσπάθεια δεν ήταν η αναμενόμενη.

Στο 50’
Κίτρινη κάρτα για αγκωνιά στον Ινσούα, έπειτα από διεκδίκηση
με τον Σάλιακα στον αέρα.

Στο 53’
Καλή στιγμή για την Λαμία. Έπειτα από κόρνερ πήδηξαν 3 παίκτες των γηπεδούχων για κεφαλιά, η μπάλα πέρασε πάνω από το δοκάρι του Διούδη.

Στο 54’
Σέντρα σουτ επιχειρεί ο Ινσούα, η μπάλα περνάει πάνω από τα δοκάρια του Βελλίδη.

Στο 59’
Αλλαγή για τον ΠΑΟ: Γιοάν Μολό στη θέση του Χατζηθεοδωρίδη.

Στο 62΄
Αλλαγή για την Λαμία: Βασιλόγιαννης στη θέση του Τουράμ.

Στο 78’
κίτρινη κάρτα στον
Χρήστο Δώνη

Στο 82’
Αλλαγή για τον ΠΑΟ: Μπουζούκης στη θέση του Δώνη

Στο 90’
Κίτρινη κάρτα στον Βύντρα

Στο 92’
Αλλαγή για την Λαμία: Τσούκαλος στη θέση του Σάλλιακα

(Λήξη παιχνιδιού)

Τα γκολ του αγώνα:


Στο δια ταύτα

Δίκαιο αποτέλεσμα με βάση την εικόνα και των δύο ομάδων στο γήπεδο. Μοιράστηκαν βαθμούς, μοιράστηκαν τις πρώτες επίσημες φετινές εντυπώσεις και αυτό που κρατάμε, είναι η επιτυχημένη χρήση του VAR, αλλά και το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να κερδίσει τη Λαμία για 5ο συνεχόμενο παιχνίδι στην έδρα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου