Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Πένθιμο κλίμα και νίκη για τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ


 Του Θεοδόση Βαδιάκα

 Σε ένα παιχνίδι που ήταν συγκινησιακά φορτισμένο από την τεράστια απώλεια του Θανάση Γιαννακόπουλου - για την οποία τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή - , ο Παναθηναϊκός έκανε τα εύκολα, δύσκολα, αλλά νίκησε με 72-70 τη Μπασκόνια και συνεχίζει να ελπίζει για την 8αδα.

Το καλύτερο ξεκίνημα


 Οι "πράσινοι" μπήκαν πολύ δυνατά στον αγώνα. Στα πρώτα 4 λεπτά του παιχνιδιού, το σκορ ήταν 12-0, εν μέσω αποθέωσης και ύμνων στο πρόσωπο του εκλιπόντα πρώην προέδρου της ΚΑΕ. Οι παίκτες του "Εξάστερου" μπήκαν με δαιμονιώδη φόρα στον αγώνα - και ορμώμενοι από τον κόσμο τους που είχε γεμίσει ασφυκτικά το ΟΑΚΑ, λόγω και της ιδιαιτερότητας του αγώνα και την σημασιολογία που είχε, έπειτα από την απώλεια του λατρεμένου τους "Τυφώνα", - έκαναν όμορφες συνεργασίες, ήταν εύστοχοι και πέτυχαν εύκολα καλάθια, γι' αυτό δίκαια βρέθηκαν από πολύ νωρίς με διαφορά μπροστά στο σκορ. Οι φιλοξενούμενοι έπαιρναν τάιμ άουτ για να κόψουν τον φρενήρη ρυθμό του "Τριφυλλιού", αλλά εις μάτην.
6:03 πριν τη λήξη της α' περιόδου η Μπασκόνια σκόραρε για πρώτη φορά, για το 13-2!
Χαρακτηριστικό της θέλησης των "πράσινων", ήταν το πάθος που έβγαλε ο Παπαπέτρου, έπειτα από ωραία αμυντική προσπάθεια και τάπα εις βάρος του αντίπαλου σέντερ.
Η λήξη της α' περιόδου βρήκε τους γηπεδούχους να έχουν διαφορά 16 πόντων από τους αντιπάλους τους, με το σκορ να είναι 26-10.

Ακόμα πιο καλή η συνέχεια

 Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο για ακόμα μια φορά έβγαλε τρομερή ενέργεια στον αγωνιστικό χώρο και βοήθησε τα μέγιστα στην άμυνα της ομάδας του, ενώ παράλληλα ο Λάνγκφορντ έκανε τα δικά του, προσφέροντας και προσθέτοντας μαγεία στον επιθετικό κομμάτι του "Εξάστερου".
6 λεπτά πριν τη λήξη του β' δεκαλέπτου, ο Παναθηναϊκός προηγούνταν με 15 πόντους και στην κερκίδα επικρατούσε παροξυσμός! Στην αντίπερα όχθη ο εκνευρισμός ήταν έκδηλος και αποτυπώθηκε σε μεγάλο βαθμό, στην κίνηση που έκανε ο Ντιόπ, να πετάξει με δύναμη κάτω στο παρκέ, τη μάσκα που φορούσε. Ο Γκαρντ των φιλοξενούμενων υπέπεσε σε φάουλ, εκνευρίστηκε και δέχτηκε σωστά τη τεχνική ποινή από τους διαιτητές.
Η ομάδα του Ρικ Πιτίνο εκείνο το διάστημα, έπαιζε μπάσκετ από άλλο πλανήτη και είχε εκτοξεύσει τη διαφορά στους 25 πόντους από τη Μπασκόνια, η οποία έδειχνε εντελώς ανήμπορη, όχι απλά να αντιδράσει, αλλά και να μπει στον ρυθμό του αγώνα.
Η λήξη του πρώτου ημιχρόνου βρήκε τους "πράσινους" να προηγούνται με 48-27, παίζοντας παράλληλα εξαιρετικό μπάσκετ τόσο σε άμυνα, όσο και στην επίθεση. Έβγαζαν πάθος, θέληση και ενέργεια όλοι οι παίκτες που φορούσαν τη πράσινη φανέλα, δίχως να υστερεί κανείς, σε κανένα τομέα!

Αλλαγή εικόνας

 Το δεύτερο ημίχρονο όμως, ξεκίνησε αντιστόφως ανάλογα με το πρώτο. Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και έδειξαν αποφασισμένοι να αφήσουν πίσω τους την κάκιστη εικόνα των δύο πρώτων δεκαλέπτων. Με επιμέρους σκορ 8-17 η Μπασκόνια επιχείρησε να επιστρέψει στη διεκδίκηση του αγώνα και αυτό οδήγησε τον κόουτς των γηπεδούχων, να πάρει τάιμ άουτ για να κόψει τον ρυθμό των αντιπάλων του, ωστόσο ήδη οι φιλοξενούμενοι είχαν μειώσει σημαντικά τη διαφορά. Η λήξη της γ' περιόδου τελείωσε με τον πίνακα του ΟΑΚΑ να δείχνει το 56-48.

Κινδύνεψε να χάσει το ματς, μέσα από τα χέρια του

 Ο Παναθηναϊκός είχε αποσυντονιστεί πλήρως, σαν να μη βγήκε ποτέ από τα αποδυτήρια.
Στην αρχή της 4ης περιόδου, η Μπασκόνια μείωσε ακόμα περισσότερο, σε 58-55, μια διαφορά που άγγιξε μέχρι και τους 25 πόντους προηγουμένως! Ο Πιτίνο καλούσε εσπευσμένα σε τάιμ άουτ, καθώς έβλεπε τους Ισπανούς να βρίσκονται μια ανάσα (58-57) από την ανατροπή του σκορ.
6:30 πριν τη λήξη του παιχνιδιού η Μπασκόνια κατάφερε την ολική ανατροπή και πλέον βρισκόταν στο τιμόνι του οδηγού, ανατρέποντας κάθε πρόβλεψη που είχε γίνει, κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου. Το τρίποντο το Ντεσόν Τόμας όμως, έφερε το ματς στα ίσια για τον ΠΑΟ και στη συνέχεια με ωραίο τρόπο, ο Καλάθης έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στους "πράσινους", για το 65-63. Ο Κιλπάτρικ που δεν αγωνίστηκε πολλά λεπτά, έπαιξε όσο χρειαζόταν και πέτυχε το πιο κρίσιμο καλάθι του παιχνιδιού. Ο Αμερικανός σουτέρ "σκότωσε" τη Μπασκόνια πετυχαίνοντας μια τρίποντη βόμβα και διαμόρφωσε το 70-67, 1,30 πριν τη λήξη του ματς!
Στη συνέχεια της φάσης και την επίθεση των φιλοξενούμενων, ο Βιλντόζα δεν άντεξε την πίεση της άμυνας "ζώνης" από τους "πράσινους", με αποτέλεσμα να κάνει "air ball", το οποίο πανηγυρίστηκε από τον κόσμο, σαν να έβαλε καλάθι ο Παναθηναϊκός! Όχι και άδικα βεβαίως, μιας και αυτή ήταν η τελευταία προσπάθεια της Μπασκόνια για να διεκδικήσει τη νίκη στο ματς.

Τέλος αγώνα και αφιέρωση στον ουρανό

 Το τελικό αποτέλεσμα ήταν το 72-70.
Η νίκη του "Εξάστερου" πανηγυρίστηκε έξαλλα και αφιερώθηκε από όλους τους ανθρώπους του, στη μνήμη του αείμνηστου Θανάση Γιαννακόπουλου. Ενός ανθρώπου που θα λείψει όσο και τα συγχωρεμένα αδέρφια του (Παύλος Γιαννακόπουλος, Κώστας Γιαννακόπουλος), από ολόκληρο τον ελληνικό αθλητισμό και την κοινωνία της χώρας μας γενικότερα. Καλό του ταξίδι και ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει αυτόν τον υπέροχο, ρομαντικό και αυθεντικό άνθρωπο...

Η επόμενη μέρα των ομάδων

 Στην επόμενη αγωνιστική η Αρμάνι φιλοξενεί τον Παναθηναϊκό στο Μιλάνο, ενώ η Μπασκόνια τη Ρεάλ Μαδρίτης. Παιχνίδια πολύ κρίσιμα και για τις δυο ομάδες, οι οποίες παλεύουν για τη θέση 8, που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν στα playoff της Euroleague.

Στατιστικά αγώνα:

MVP: Ντεσόν Τόμας 16 πόντοι, 5 ριμπάουντ

Πηγή φωτογραφιών: https://www.paobc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου