Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Αυτός ειναι ο μαγικός κόσμος των πρασίνων - " Στις χαρές και στις λύπες μαζί " είπαν ξανα οι πράσινοι οπαδοί

Ο Παναθηναϊκός είναι η πιο πετυχημένη ομάδα σε Ελλάδα και Ευρώπη την τελευταία 15ετία κι αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Είναι κάτι που έχουν αποδεχτεί άπαντες, είτε είναι οπαδοί της ομάδας αυτής, είτε όχι...
Μία ομάδα που βρίσκεται στην κορυφή από το 1996 κι έπειτα, έχει καταφέρει να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης 6 φορές, πήρε 9 συνεχόμενα πρωταθλήματα και την τελευταία 15ετία έχτισε τη δική της αυτοκρατορία στο ελληνικό μπάσκετ.

Ο Παναθηναϊκός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς πρόσφερε πολλές χαρές στον κόσμο του Παναθηναϊκού, ακόμα και σε δύσκολες εποχές για τον σύλλογο και σταδιακά η ομάδα μπάσκετ δημιούργησε με τον κόσμο μία σχέση εκτίμησης και αγάπης.
Η συνέπεια που έδειξε από το 1996 κι έπειτα στα μεγάλα ραντεβού, οι συνεχόμενες κατακτήσεις τίτλων και οι στιγμές συγκίνησης που πρόσφερε η αρμάδα του Ομπράντοβιτς, την ανέβασε στα μάτια του κόσμου.
Χίλια δυο στραβά μπορεί να συμβαίνουν στα ελληνικά γήπεδα, αλλά αυτό που έκαναν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού μετά την απώλεια του πρωταθλήματος δεν είχε προηγούμενο. Βρέθηκαν στο "Κάραβελ" για να υποδεχτούν και να αποθεώσουν την ομάδα που πάλεψε για το 33ο πρωτάθλημα στην ιστορία της αλλά το έχασε από έναν καλύτερο Ολυμπιακό, στις λεπτομέρειες.
Με αφορμή λοιπόν, αυτό το περιστατικό σας παραθέτουμε κι άλλες φορές που ο κόσμος του Παναθηναϊκού συμπαραστάθηκε στην ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, δείχνοντας με πράξεις πως το σύνθημα που τραγουδούν "στις χαρές και στις λύπες μαζί..." το εννοούν. Ας θυμηθούμε και μερικές άλλες περιπτώσεις που οι "πράσινοι" οπαδοί έδειξαν τη στήριξή τους. 

"Μπαμ" από την Ταού στο ΟΑΚΑ

Στις 12 Απριλίου του 2006 ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί την Ταού Κεράμικα στον τρίτο και τελευταίο αγώνα της μεταξύ τους σειράς των πλέι οφ. Το γήπεδο έχει γεμίσει από νωρίς, το ματς είναι sold out και ο κόσμος περιμένει με ανυπομονησία να πανηγυρίσει άλλη μία πρόκριση σε Final-4. Έλα, όμως που οι Βάσκοι καταφέρνουν να πετύχουν αυτό που έμοιαζε με mission impossible.
Κοιμίζουν τον Παναθηναϊκό στο ρυθμό τους, παίρνουν το προβάδισμα και πεισματικά το κρατούν μέχρι το τέλος. Τα σουτ των "πράσινων" και κυρίως το τελευταίο του Αλβέρτη δεν βρίσκει στόχο και έτσι η ομάδα αποκλείεται μέσα στην έδρα της. Η πικρία όλων είναι μεγάλη, όμως ο κόσμος σε μία ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης προς την αρμάδα του Ομπράντοβιτς ξεσπάει σε παρατεταμένα χειροκροτήματα μετά το τέλος του αγώνα. Ένα χρόνο αργότερα, ο Παναθηναϊκός στέφεται και πάλι πρωταθλητής Ευρώπης μέσα στο ΟΑΚΑ.

Αποκλεισμός - σοκ από το Μαρούσι

Επική νίκη του Αμαρουσίου στις 4 Φεβρουαρίου του 2010, όταν νικάει με σκορ 80-78 τον Παναθηναϊκό για τη 2η αγωνιστική της Ευρωλίγκας και τον βάζει σε μεγάλες περιπέτειες σχετικά με την πρόκρισή του. Με δεδομένο ότι οι "πράσινοι" είχαν ξεκινήσει με ήττα τις υποχρεώσεις τους και είχαν στη συνέχεια δύο συνεχόμενα ματς με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα, αντιλαμβάνεται πως βρίσκονταν σε πολύ δύσκολη θέση.
Το επόμενο απόγευμα (5/2/10), ο κόσμος του Παναθηναϊκού δίνει δυναμικό παρών στο ΟΑΚΑ (περίπου 500 άτομα βρέθηκαν εκεί) και με μία πρωτοφανή ενέργεια, δείχνει τη στήριξή του στην αγαπημένη του ομάδα. Ο αποκλεισμός τελικά δεν αποφεύγεται μετά το κακό ξεκίνημα στο TOP-16, όμως μένει η συμπαράσταση του κόσμου στο σύνολο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Η ΤΣΣΚΑ έκοψε το δρόμο προς το "ριπίτ"

Σε ένα από τα καλύτερα του φετινά παιχνίδια, ο Παναθηναϊκός δεν καταφέρνει να νικήσει την ΤΣΣΚΑ στο 11ο Final-4 της ιστορίας του και αποκλείεται από τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης. Χάνει έτσι την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον τίτλο που είχε κατακτήσει το 2011 στην Βαρκελώνη.
Περίπου 5.000 κόσμος αποθεώνει τον Ομπράντοβιτς και τους παίκτες παρά την ήττα-αποκλεισμό. Το παρατεταμένο χειροκρότημα όσων βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη τα λέει όλα. Ο κόσμος εκτιμάει την προσπάθεια της ομάδας, αναλογίζεται πως έκαναν υπέρβαση που βρέθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο Final-4 ανάμεσα στους κορυφαίους και με τη στάση του υποχρεώνει τους "πράσινους" να ανταποδώσουν το χειροκρότημα.

"Θα είμαστε στο πλευρό σας"

Στις 15/5/2012 ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στις προπονήσεις μετά το Final-4 στην Πόλη, έχοντας αφήσει πίσω του όλα τα κακώς κείμενα που τον υποχρέωσαν σε δύο ήττες στη διοργάνωση. Άπαντες είναι συνεπείς στο ραντεβού τους εν όψει των μεγάλων τελικών του πρωταθλήματος που ξεκινούν μετά από δύο ημέρες (17/5, άσχετα αν τελικά ξεκίνησαν αργότερα). Το ίδιο και ο κόσμος...
Δεκαμελής αντιπροσωπεία των "πράσινων" οπαδών φτάνει μέχρι την κεντρική αρένα του γηπέδου, προκειμένου να "ντοπάρει" ψυχολογικά τον Ομπράντοβιτς και τους παίκτες του. Μάλιστα, λένε σε όλους ότι τους πιστεύουν και ότι ακόμα κι αν κάτι τελικά δεν πάει καλά, θα είναι στο πλευρό τους. Κρατούν το λόγο τους... Μετά από 17 ημέρες σκληρών προπονήσεων και μεγάλων μαχών στο παρκέ, ο Παναθηναϊκός χάνει το πρωτάθλημα, αλλά ο κόσμος του, του επιφυλάσσει θερμή υποδοχή.

Τι άλλο να πει και να γράψει κανείς για αυτή τη μοναδική σχέση ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον κόσμο του. Μπορεί να έχει περάσει από πολλές διακυμάνσεις στο πέρασμα των χρόνων, όπως κάθε σχέση πάθους, όμως παραμένει δυνατή, αμοιβαία και ξεχωριστή.